Açlığın Bastırılması

AÇLIĞIN BASTIRILMASI

  • Kana çabuk karışan bal, pekmez,reçel veya unlu şekerli tatlılar, kan şekerini yükseltir ve hızlıca da düşürürler.
  • Cips, beyaz ekmek, pastane işi ürünler, şekerli gıdalar, paketlenmiş ürünlerin tüketimi arttıkça tokluğu sağlamak zorlaşır.
  • Sebzeler, baklagiller, tam tahıllar, şeker miktarı çok yüksek olmayan meyveler, fasulye, bezelye, mercimek, lahana, pazı, ıspanak, pırasa, kepekli bulgur, ekşi maya ile yapılan tam tahıllı ekmek, elma, portakal, kayısı gibi tam ve doğal karbohidratları tercih ediniz.
  • Proteine ağırlık verin. Proteinin hayvansal ( et, balık, tavuk, yumurta, süt ürünleri) , bitkisel (nohut, mercimek, fasulye), gibi ürünler tokluk hissini artırıyor. Daha geç açlık hissinin doğmasına neden oluyor.
  • Sebzeler içeriklerindeki posa yapısı nedeniyle daha yavaş kana karışırlar. 100 gr. Sebzede 5 gr karbohidrat vardır. Bu da en fazla 20 kalori civarında enerji bulunması demektir. Sebzeler tokluk süresini uzatırlar. Barsaktan şeker ve diğer besinlerin emilimini de yavaşlatırlar.
  • Çiğ sebzeler pişmişe göre daha geç acıkmaya sebep olurlar. Pişen sebzeler örneğin havuç glisemik indeksi daha yüksektir ve hazmı daha kolaydır ve daha hızlı kan şekerini yükseltmektedir.
  • SIK ATIŞTIRMAYIN; insülin direnci olanlarda gereksiz her atıştırma kanda yeni insülin yükselmelerine ve dolayısıyla kan şekerinde dalgalanmalara sebep olmaktadır. Şekerin ani düşmesi de açlık duygusunu tetiklemektedir. Seçilen atıştırmalıklar eğer yoğurt, ayran gibi protein içeriği yüksek gıdalardan oluşursa tok tutma süresi daha uzamaktadır. Posa içeriği yüksek , daha düşük kalorili, glisemik yükü az besinlere yönelmek gerekir. Çiğ sebze parçaları(salatalık, havuç)düşük kalori ve glisemik yükleri sebebiyle önerilebilir. Posa içeriği yüksek, tok tutan kuru yemişleri(badem, fındık,yer fıstığı) aynı gruba dahil edebiliriz.
  • Öğün atlaması, açlık ataklarına o da yeme ataklarına sebep olmaktadır. 'Aç kalayım da kilo vereyim' diyerek atladığınız her öğün daha çok atıştırmayla sonuçlanabilmektedir. Bir sonraki öğünde gıda miktarının ikiye, üçe katlanmasına sebep olabilir. Tatlı ve hamur işine yönelmeye sebep olabilir. Daha hızlı yeme, çiğnemeden yutma gibi yanlışlarımız artmaktadır.
  • Açlık ve susuzluk duyguları birbirleriyle karıştırılmaktadır. Susuz kaldığımızda aç kaldım diye düşünüp bir şeyler yemeye yöneleriz. Düzenli su içmekte tokluk hissini desteklemektedir.

Sağlıkllı beslenme ve yemek tarifleri bölümü için tıklayınız.