En Sağlıklı Kontakt Lens Seçimi

kontakt lens 2

KONTAKT LENS KULLANANLAR İÇİN EN SAĞLIKLI VE UYGUN TERCİH NE OLMALIDIR..

Kontakt lens seçiminde kişinin göz yapısı, numarası , çalışma koşulları ve kişinin beklentisi de önemlidir. Ama biz size seçiminizi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve hangi lenslerin daha sağlıklı olacağı konusunda bilgi sahibi olabilmeniz için için bu yazıyı hazırladık. Umarım faydalanırsınız.... Öncelikle Kontakt Lensler;

  • Günlük tek kullanımlık ,
  • Haftalık,
  • 15 günlük
  • Aylık günlük
  • Aylık gece,gündüz olarak kullanım sürecine göre çeşitlilik gösterir.

Günlük lens ile tek kullanımlık günlük lensi birbiri ile karıştırmayın .

Günlük tek kullanımlık’’ günlük olarak çıkarılan ve atılan lensleri ifade eder.Günlük tek kullanımlık kontakt lensler , her günün sonunda çıkarılıp atılan tek kullanımlık lenslerdir. Ertesi gün göze yeni açılan bir çift lens takılır.

Günlük tek kullanımlık lensler, sağlık açısından Günlük lenslerden daha sağlıklıdır.

Kontakt lensleri ne kadar çok değiştirirseniz gözleriniz daha sağlıklı ve daha rahat olabilir. Kontakt lenslerde, gözün doğal yapısında bulunan;

  • protein,
  • kalsiyum
  • lipidler birikir.

Bu durum gözleri enfeksiyona yatkın hale getirir.

Elbette kontakt lensler temizlenebilir ancak temizliğe rağmen mutlak lensler üzerinde artıklar kalabilir ve zaman içinde birikmeye devam eder.

KONTAKT LENSLER;

  • haftalık lensler,
  • 15 günlük lensler,
  • aylık günlük lensler(yani gündüz takılıp, gece takılmayan)
  • aylık gece gündüz lensler

sadece günlük tek kullanımlık (gün sonunda atılan lensler) şeklinde çeşitlilik gösterdiğini söylemiştik.

Ne kadar iyi temizlik yapılsa da lensler üzerinde kalan artıklar ve lens oksijen geçirgenlik performansının azalması sebebi ile gece takılması çok önerilmez.

Gece gündüz lens olarak piyasada bulunan kontakt lenslerde bile gece takılmamasını tavsiye ederiz.

Ve ne kadar çok değiştirilirse göz sağlığını olumsuz etkilemesinin minimal olması sebebi ile biz hekimlerin tercihi günlük tek kullanımlık lenslerdir.

Tek kullanımlık lenslerin olmadığı dönemlerde bile bildiğimiz tek gerçek lenslerin çok sık değiştirilmesi gerçeği idi . Hastalarımıza sıkntı yaşıyorlarsa yeni bir lens takmalarını önermekte idik.

Günlük tek kullanımlık lensler , daha uzun süre kullanılanlara göre daha maliyetlidir, ama sağlık için bu maliyet riskine girmeye değer.

Silikon hidrojel malzemeden yapılmış günlük tek kullanımlık, kontakt lensler ;yüksek maliyetli gibi gözükse de göz sağlığı açısından yüksek fayda göstermesi, yanında gün boyu konfor ve iyi bir görüş sağlıyacaktır.

Ve maliyet olarak günlük lensler çoğu insanın beklediğinden daha uygun fiyatlıdır. Göz sağlığını etkileyen bir durumda hem maliyet hem de iş güç kaybı ve iyileşme sonrası kalabilecek bir sekel sizi ömür boyu etkileyebilir.

Kontakt lens takmadan önce detaylı bir göz muayenesi mutlak gereklidir .

Korneal topografi , kornea çapının belirlenmesi ve kontakt lens takmanıza engel olmayacak durumun tespiti ( kuru göz , korneal yetmezlik, kapak konjuktivasında papiller reaksiyon gibi, gizli keratokonus varlığı gibi ) çok önemlidir.

Kontakt lens reçetenizi göz doktorunuzdan alarak kontakt lens almanız daha sağlıklıdır.

Ben kontakt lens çapımı biliyorum , diyerek , yıllarca lens kullanan hastalarda geri dönüşü olmayan pek çok problemle karşılaşıyoruz.

Kontakt lens gözlüğe iyi bir bir alternatif; daha geniş görme alanı ve gözlüğe göre daha net görüş var.

Ama unutmamak gerekir ki kontakt lens sonuçta bir protez ve kullanım miyadı var , özellikle kendi göz yaşımızdaki partiküller de kontakt lensi bir müddet sonra bozar , kontakt lensin yüksek oksijen geçirgenliğine sahip olması tek başına gözü koruyan bir sebep değil. Katarakt ameliyatında göz içine yerleştirdiğimiz göz içi lensleri , ömür boyu göz içinde kalır ve dokuya uyumludur. Ama kontakt lensler anlattığımız gibi farklıdır ve bir kullanım ömrü vardır.

Sonuçta kontakt lensin, gözlüğe göre de dezavantajları mevcut; enfeksiyon, konjuktivada dev papiller konjuktivit, korneal yetmezlik gibi ..

Bu sebeple kontakt lens kullanıcılarının mutlak kontakt lense bağlı; korneda ve kapak konjuktivasında bir hasar olup olmadığı açısından, yılda bir muayene olmalarını önermekteyiz. Yılda bir muayene dışında da en ufak bir sıkıntıda göz hekimlerine başvurmalarını tavsiye ederiz.

Kontakt lens kullanıyor iseniz , kontakt lens tercihinizde , sağlıklıklı kararlar için , uzman doktor görüşüne önem veriniz.

Kontakt lens kullanmak , lazer cerrahisi olmanıza engel değil , siz yeterki kontakt lenslerinizi doğru şekilde kullanın ve göz sağlığınıza zarar vermeyin.

Sağlıcakla kalın, gülen gözler dileklerimizle..