KIRMIZI GÖZ:KONJONKTİVİT

Konjonktivit; gözün ön tabakalarının enflamasyonudur.Gözlerde kızarıklık,çapaklanma.sulanma,batma,ışık hassasiyeti başlıca şikayetleri oluşturur.

Viral,Bakteriyel ve Allerjik Konjonktivit başlıca konjonktivit çeşitleridir.

Viral Konjonktivit; genellikle tek gözde başlar,kızarıklık,batma, sulanma,ışık hassasiyeti ve hafif çapaklanma vardır,bulaşıcıdır.Antibiyotik tedavisine cevap vermez.genellikle bir kaç gün ya da bir kaç haftada geçer.

Bakteriyel Konjonktivit ise her iki gözde başlar,yoğun kızarılklık,yoğun çapaklanma,sulanma vardır ve bulaşıcıdır.Antibiyotik tedavisine cevap verir.

Allerjik Konjonktivit ;kaşıntı,kızarıklık, yoğun sulanma ve ışık hassasiyeti vardır,bulaşıcı değildir,anti-allerjik tedaviye cevap verir.

Bulaşıcı Konjonktivitten Korunma Yolları :

Ellerin sık sık yıkanması,enfekte kişilerle yakın temastan kaçınma ve ortak kullanılan alanların yuvalar,okullar ,ulaşım araçaları gibi alanların temizliği ve dezenfekte edilmesi,havuzların çok iyi dezenfekte edilmesi,özellikle kontakt lens kullananların lens kullanım talimatlarına uymaları,ellerini her seferinde yıkayarak kontakt lensi uygulamaları,lens solüsyonlarının 2-3 günde bir değiştirilmesi önemlidir.Ayrıca havlu,yastık kılıfı,makyaj malzemesi,göz damlaları gibi malzemeler ortak kullanılmamalıdır.Talya Tıp Merkezi Göz Kliniği olarak çocukluk çağlarında el yıkama,temizlik ve hijyen konularının eğitiminin verilmesini desteklemekte ve bu konuda sosyal sorumluluk projelerini desteklemekteyiz.

Op.Dr.Mehtap Abay