Çocuk Diş Sağlığı

Çocuk Diş Sağlığı

Çocuk Diş Hekimlerimiz, çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı gelişimini kontrol edip kayıtlarını tutarak sağlıklı gelişmelerini sağlarlar. Çocuklar çok küçük yaşlarından itibaren (6 ay- 1 yaş ) diş hekimine götürülmelidir. Bu hem çocuğun bu ortamla tanışarak korkmadan gelebilmesini hem de ebeveynlerin çocuklarının diş sağlıklarını en üst seviyede tutmak için neler yapmaları gerektiğini öğrenmesini sağlar. Çocuklarda uygun beslenme, doğru diş fırçalama tekniklerinin uygulanması ve çürüklerin oluşmasını önlemeye yönelik bazı uygulamalar ile çürük gelişimini engellemek mümkündür.

ÇOCUK DİŞ SAĞLIĞI , PEDODONTİ

0-13 yaş grubu çocukların, engelli hastaların ve özel ilgi gerektiren bireylerin süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, teşhis ve tedavisini amaçlayan bir anabilimdalıdır.

Süt dişlerinin önemi;

  • ilk görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır
  • ikinci görevi estetik ve fonasyonu(konuşabilme) sağlamaktır
  • üçüncü görevi ise alttan gelen daimi dişlere, çıkma zamanına kadar yer tutmak ve yeni gelen dişlere sürme rehberliği yapmaktır

Peki hiç çürük oluşmadan çocuklarımızın dişlerini nasıl koruyabiliriz?

Bunun için''koruyucu dişhekimliği uygulamaları'' adı altında yapabileceğimiz şeyler vardır.

Koruyucu Dişhekimliği Uygulamaları:

  • Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak
  • Yerel flor uygulamaları(süt dişlerini flora doymuş hale getirip çürüğe karşı daha dayanıklı olan florapatit kristalleri oluşturmak) yerel flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen profesyonel bir yöntemdir.
  • Daimi dişlerdeki çürük oluşması muhtemel çukurcukları akışkan bir dolgu maddesiyle kapatmak(fissur sealent uygulaması)

Dişlerin sürmesi(Erüpsiyon): Diş jermlerinin çene kemiği üzerinde oluşmaya başlamasıyla birlikte karşı çeneyle temasa geçtiği ana kadar geçen fizyolojik olayların bütünüdür.

Süt Dişlerinin Sürme ve Düşme Zamanları:

tablo

Ortalama 6 yaşında alt ön daimi dişler süt dişlerinin arkasından gelerek ailelerin telaşlanmasına sebeb olmaktadır. Bu süt dişleri birkaç hafta içerisinde kendiliğinden düşebilmektedir yada bir dişhekimine başvurarak bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Dişin çekilmesiyle birlikte dilin ve dudağın etkisiyle diş olması gereken konuma gelecektir. Süt Dişlerinin Çıkması Sırasında Görülebilecek Rahatsızlıklar;

Süt dişlerinin çıkması sırasında bebekte bazı semptomlar görülebilir bunlar; ağrı, iştahsızlık, tükrük salgısında artma, uykusuzluk, huzursuzluk gibi. Bunları azaltmak için dişhekimi tarafından önerilen diş jelleri, diş kaşıyıcıları( bunların içinde su olanları soğutularak daha etkili olur) önerilebilir. Fakat bu semptomlar genel bir hastalığın da habercisi olabileceğinden özellikle ateş, ishal ve bulantının eşlik ettiği durumlarda bir çocuk hekimine mutlaka başvurulmalıdır.

Diş sürmesi sırasında görülebilecek diğer bir durum da erüpsiyon(sürme) kisti dediğimiz mavimtırak yada siyaha yakın renkte içi kanla dolu hematomlar vardır. Bunlar diş sürmeden 1-2 hafta önce sürecek dişin üzerinde mavimtırak içi dolu bir kesecik şeklinde görülür. Genellikle dişin sürmesiyle kendiliğinden kaybolur. Fakat bazen geçmediği durumlarda kist cerrahi olarak açılır ve dişin sürmesi sağlanır.

Çocuğun İlk Dişhekimi Deneyimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuğun diş hekimine gelmeden önce evde ebeveynlere düşen bazı görevler vardır. Çocukların yanında kendi yaşadıkları yada etraftan duydukları kötü deneyimler konuşulmamalıdır. Ayrıca başka konularda çocuklara yaptırım uygulayabilmek için doktor ve iğneden korkutmak çocukta ileriki dönemlerde korku ve endişelere yol açmaktadır. Diş ve ağız hijyenine karşı ebeveynlerin de hassas olmaları çocukları olumlu yönde etkileyecektir. Çocukları diş hekimine gelmeden önce bu konuda eğitici çizgi filmler, resimli kitaplar yardımıyla bilgilendirmek gerekir. Tabii önce; ebeveynlerin diş konusunda, çocuğun yanında endişeli ve gergin olmamaları çocukta güven duygusu oluşturacaktır. bunun yanında diş hekiminin de sıcak tavırları ve çocuğa, yapılacakları doğru anlatmasıyla çocuk bu süreci kolayca atlatabilecektir.

Tüm bunların yapılmasına rağmen gerek çocuğun yaşının küçüklüğü gerekse kişisel yapısı itibariyle dişhekimi koltuğuna asla oturmayı kabul etmeyen çocuklar için de bazı yöntemler vardır bunlar; sedasyon ve genel anestezi altında müdahale olabilir. Unutmayalım ki ağız ve diş sağlığı iyi olan ebeveynlerin çocuklarının da ağız ve diş sağlığı iyi olacaktır.

Süt Dişlerinde Tedavi Seçenekleri:

Tedavi edilmeyen süt dişleri beslenme bozukluğu, ağrı, ağızda kötü koku ve kötü görüntüye sebep verirler. Bu nedenle süt dişlerinin de tedavi edilmesi gerekir. ''Nasıl olsa altından diş gelecek, çektirelim çocuk kurtulsun''mantığı çok yanlıştır. Çünkü süt dişleri, altından gelecek daimi dişler için sürme rehberliği ve yer tutuculuk yapmaktadır. Ayrıca çocuk için en önemlisi, yemek yemede yardımcıdır

Peki Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Dolgu: Çürük bir süt dişi öncelikle dolgu ile tedavi edilir. Kullanılan dolgu malzemeleri çocuklar için özel kullanılan florlu dolgu maddeleridir ve sonrasında çürümeler için dişi daha güçlü kılar.

Amputasyon: Eğer çürük doku dişin sinirine(pulpasına) yakın ise dişin pulpa odasındaki damar sinir paketi çıkarılarak o bölgeye uygun materyallerle kapatılarak yapılan dolgu işlemidir. Bu işlem lokal anestesi altında yapıldığı için işlem ağrısızdır.

Kanal tedavisi: Eğer çürük sinire ulaşmışsave bu olay pulpayı iltihaplandırmışsa yada dişin canlılığını yitirmesine sebeb olmuşsa o zaman yapılacak şey kanal tedavisidir. süt dişlerinle kanal tedavisine; çocuğun yaşı ve süt dişi köklerinin rezorbsiyon durumuna göre karar verilir.

Paslanmaz çelik kronlar: Süt dişindeki çürük çok geniş yüzeyli ve buna bağlı oluşacak madde kaybı fazla ise düşünülen yöntemdir. Tek seansta uygulanır, kullanırlılığı yaygın değildir.

Diş Sağlığı bölümüne geri dönmek için tıklayınız .