Diş implant ?

Dental İmplant uygulaması diş eksikliği olan bölgelerde yapay kökü olan, doğal bir diş gibi fonksiyon görebilecek estetik dişler oluşturmak amaçlı uygulanırlar.

Diş olmayan bölgede dişsiz alana komşu olan dişlerin kesilip küçültülerek köprü şeklinde diş yapılmasına çok daha sağlıklı bir alternatif olarak tasarlanmış ve giderek geliştirilip günümüzdeki sağlıklı ve güvenilir hallerini almışlardır. İmplant tedavisinde komşu dişler kesilmez, zarar görmezler.

Bu tedavi için öncelikle ağızda çürük ve diş taşı bırakılmafdan işleme başlanmalıdır.Çürük dişler tedavi edilir, edilemeyecek kadar harap olanlar gerekiyorsa çekilir veya dolgular yapılır, diş ytaşları temizlenir. Bölyece ağızda ideal yara iyileşmesi ve kemiğin implantı sağlıklı bir şekilde sarabilmesi için hijyenik ve mikropsuz bir ortam oluşturulur. Sonrasında implantlar küçük bir cerrahi operasyonla hedeflenen bölgelere lokal anestezi altında yerleştirilir ve diş etlerine gereken dikişler atılır, 1 hafta-10 günlük diş eti iyileşmesi sürecine girilir. 1 hafta/10 gün sonra bu dikişler alınır ve yaranın nasıl iyileştiği kontrol edilir. Bu 1 hafta/10 günlük süreç çok önemlidir, çünkü implantların yerleştirildikleri bölgede, çene kemiğinde ve diş etlerinde enfeksiyon olmaması için Diş Hekimimizin tembihlediği hususlara çok dikkat etmek gerekir. Bu süreçte enfeksiyon olması durumunda gereken ilaçlar ve koruyucu önlemler de yine Hekimimiz tarafından açıklanacaktır.

Operasyon yarası güzelce iyileştikten sonra, hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 1,5-3 ay arasında implant-çene kemiği kaynaşması için bekleme süreci başlar. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler de Diş Hekimimiz tarafından söylenecektir. Bekleme döneminin sonunda bu Titanyum vidaların yani İmplantların ürezine fonksiyon üstlenecek ve estetik görüntüyü tamamlayacak protez kaplamaların yapımı için ölçüler alınmaya başlanır ve yapılacak diş sayısına ve ne tür protezler yapılacağına bağlı olarak 2-4 haftalık diş yapım zaman dilimi başlar. Provalar neticesinde tedavi son bulur dişler hastaya teslim edilir.

Bir diğer İmplant tedavisi planlaması: İmmediat İmplantasyon yani diş çekimiyle birlikte aynı anda çekim boşluğuna implant yerleştirilmesi işlemidir.

Bunun yapılabilmesi için şekilecek diş düzgün bir şekilde yuvasından alınmış, çene kemiğinde ağız hasar olmayan, yaygın enfeksiyonu bulunmayan vaka seçimi önemlidir.Bu işlemde genellikle diş çekim boşluğuna implant yerleştirilir fakat doğal diş köleriyle implantların şekli arasında fark olduğundan kalan boşlukları doldurup tamamlamak için kemik tozu yani Greft gerekebilmektedir. İşlemin ardından yine 1,5-3 ay bekleme sürecine girilir ve geriye kalan tüm prosedürler benzer şekilde ilerler.

Üst çenede arka dişlerin köklerine komşu bulunan Maksiller Sinüslerimiz vardır. Kişiden kişiye değişmekle beraber, bu sinüsler dişlere çok yakın olduğunda ,

veya o böşgeden diş çekilmesi sonrasında sinüste genişleme olduğunda , sinüs zarı bir operasyonla İmplantın yerleştirileceği bölgeden uzağa itilir ve oluşan boşluğa kemik tozu yani Greft koyulur. Böylece sinüs uzaklaşır , Greft koyulan bölgede de kemik oluşur. Böylece İmplant için kemik uzunluğu ve genişliği artırılmış olur, daha ideal ve sağlıklı İmplantlar uygulanabilir.Bu işlem sırasında İömplant da aynı anda uygulanabileceği gibi, Kemik aşırı yetersiz ise , öncelikle bu kemik tozunun kemikleşmesi beklenir ( Ortalama 3 ay) Sonrasında İmplantlar yerleştirilebilir.

Bazen implantın yerleştirilmesi ve dişlerin yapılıp tamamlanması için çok kısıtlı bir zaman vardır. Hasta ve ağız durumu bu tedavii planına uygunsa;

-implantlar yerleştirilir, ve bir yandan dişlerin yapımına da başlanır. Ortalama 2 hafta içinde tüm işlemler tamamlanır. Sonrasında bir süre dikkat edilmesi gerekenler tembilenir ve tedavi bitirilir. Bu durum için uygun olup olmadığınızı , çene kemiklerinin, genelk sağlık durumunuzun elverişli olup olmadığını klinik muayene ile öğrenmelisiniz.

Tüm İmplant tedavi planlamalarında hastalarımızın konforu ve görselliği için uygun olan her durumda geçici protezler yapılmaktadır.

Her Durumda İmplant için uygun hale gelebileceğiniz gibi, nadiren İmplant için hiç uygun olmayan çene kemiklerine rastlarız. Bu durum klinik ve radyografik muayene sonrasında kesinlik kazanmaktadır. Muayene ile kesin bilgi almayı asla ihmal etmeyin.

Sağlıklı Günler Diliyoruz

Diş İmplant bölümüne dönmek için tıklayınız.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp