Endometrium (Rahim Kanseri)

Endometrium - Rahim Kanseri

Rahmin iç tabakasını oluşturan endometrium denilen ve her adet döneminde değişikliğe uğrayan bu tabakada gelişen rahim kanseri en sık görülen kadın üreme sistemi kanseridir. Menopoz döneminde ise rahmin iç tabakası olan endometriumda meydana gelen değişimlerle sonlanır.

Rahim kanseri, endometrium tabakasındaki hücrelerin kontrolsuz çoğalması sonucu oluşur. Oluşan kanser hücreleri erken tanı ve tedavi gerçekleşmezse endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar. Bir kanserin lenf veya kan yoluyla yayılması olayına "metastas" denir.

Rahim kanseri genellikle menopoz sonrası döneminde ortaya çıkar. Ortalama 55-60 yaş arası kadınlarda görülmekle beraber ergen yaşlarda da yaşanabilir.

Rahim kanserinin belirtileri nelerdir?

En önemli belirtisi menopoz sonrası yaşanan vajinal kanamadır.

Ayrıca adetten kesilmiş bir kadında aniden ve bol miktarda kötü kokulu bir akıntı da yine bu yöndeki şüpheleri arttırmaktadır. Bütün bu belirtilerden yola çıkarak rahim kanseri teşhisi koyabilmek için mutlaka doktor kontrolünden geçmek gereklidir. Bu şikayetlerle gittiğiniz doktor, endometriyal biyopsi yapar. Rahim iç yüzeyinden alınan küçük bir parça ile analiz ederek kesin sonuca varır.

Rahim - endometrium kanserinin sebepleri nelerdir?

  • Geç gelen menopoz,
  • Doğum yapmamış olmak,
  • Şişmanlık,
  • Yüksek tansiyon,
  • Diyabet (şeker hastalığı),
  • Karşılanmamış östrojen hormonu (progesteronla birlikte verilmeyen) kullanımı,
  • Meme kanseri tedavisinde etkili olan tamoksifen adlı ilacın kullanımı. Bu ilacı kullanan kadınların yılda bir kez endometriyal biyopsi yaptırmaları gereklidir.

Rahim kanseri tedavisinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis önemlidir. Tedavideki asıl amaç rahim ve yumurtalıkların cerrahi müdahale ile alınmasıdır.Doktor kontrollerinizin sonrasında çoğu durumda erken evrede yapılan bu müdahale ile başka bir tedaviye gerek duyulmayabilir.

Kimler dikkat etmelidir?

Menopoz sonrası kanaması olan veya 40 yaş sonrası artmış (özellikle pıhtılı) vaginal kanama şikayeti olan tüm kadınlar rahim kanseri riskine karşı doktora başvurmalıdır.

Ayrıca periyodik jinekolojik muayeneler sırasında vaginal ultrason ile rahim iç zarı (endometrium) kalınlığı ölçümü de rahim kanseri hakkında fikir verebilmektedir. Menopoz sonrası yıllarda kalınlaşmış bir endometrium izlenmesi durumunda da hastalar kanser açısından değerlendirilmelidir.

Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .