Kısırlık ve Tüp Bebek

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan 12 ay boyunca haftada 1 veya 2 kez cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin görülmediği durumlarda kısırlık söz konusu olmaktadır. Böyle bir durumda hem kadın hem de erkek tarafında olası kısırlık nedenleri incelenmelidir.

Çiftlerin çocuk sahibi olmaya karar vermeleri ile birlikte doktor kontrolüne gitmeleri tavsiye edilmektedir. Üreme organlarındaki genetik veya sonradan olan sorunlar, geçmişteki ameliyatlar ve hastalıklar sırasında uygulanan tedaviler gebeliği önleyici etki gösterebilmektedir. Bu nedenle gebelik öncesi kontrollerin yaptırılması ve kısırlığa yol açabilecek tüm ihtimallerin ortaya çıkartılması önemlidir.

Kısırlık, doğuştan olabildiği gibi çocuk sahibi çiftlerde de sonradan görülebilmektedir. Gebeliğin oluştuğu fakat canlı doğumun olmadığı durumlarda da kısırlığa neden olan durumlar araştırılmalıdır.

Kısırlığın nedenleri nelerdir?

Kısırlığın kadın ve erkeklerde görülen ortak nedenlerinden bazıları yaş, cinsel birleşme sıklığı, alkol-sigara tüketimi, radyasyona maruz kalma, cinsel yolla bulaşan hastalıklardır.

Kadında kısırlık olarak tanımlanan durumlar: üreme organlarında görülen bozukluklar, doğuştan olan işlev kayıpları, geçirilen hastalıklar ve enfeksiyonlar, rahmin döllenmiş yumurtayı taşıyamaması ve yumurtalıklardaki hormonal bozukluklardır.

Erkekte kısırlık ise şu nedenlere bağlı olarak tespit edilebilir: Spermlerin sağlıksız olması, kanalların kapalı olması, sertleşme ve boşalma işlevlerindeki sorunlar.

Kısırlıkların çok küçük bir yüzdesi "nedeni açıklanamaz" olarak tanımlanmaktadır. Bu tür kısırlıkların nasıl meydana geldiği bulunamamakta ancak tıbben araştırmaları devam etmektedir.

Kısırlık şüphesinde kadın ve erkekte tüm ihtimaller araştırılmalı ve doğru teşhis konarak tedaviye başlanmalıdır.

Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .