Pap Smear Testi

Pap-smear testi (tıbbi adıyla Papanicolau Smear veya Türkçe kullanımıyla pap simir testi), rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için kullanılan bir yöntemdir. Dünya üzerinde kadınların çok kolay ulaşabilecekleri oldukça yaygın ve düşük maliyetli bir testtir. İlk olarak 1943 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Serviks, yani rahim ağzında bulunan hücrelerin anormal bir gelişim gösterip göstermediği, bu bölgede herhangi bir enfeksiyonun varlığının olup olmadığını ortaya çıkartmak için kullanılr.

Rahim ağzı kanseri, cinsel olarak aktif olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Hiç cinsel hayatı olmayan kişilerde görülme oranı sıfıra yakındır. Bu nedenle pap smear testinin sıklığı da rahim ağzı kanserinin görülme olasılığına göre belirlenebilir. Örneğin tek eşli ve düzenli cinsel beraberliği olan kadınlarda yılda bir kere yapılması yeterli iken, kanser gelişme riski yüksek olanlarda (geçirilen serviks hastalıklarına bağlı olarak oran yükselebilir) doktor tarafından 6 ayda bir tekrarlanması istenebilir. Kanser riski çok düşük olan grupta ise pap smear süresi doktor tavsiyesi ile 1 yıldan uzun olabilir.

Pap Smear testi nasıl yapılır?

Test çoğunlukla rutin jinekolojik muayene esnasında doktorunuz tarafından yapılmaktadır. Smear testi için en uygun dönem adet sonrasından bir hafta olsa da, adetin olmadığı her an yapılabilmektedir.

Jinekoloji muayene sırasında vajinanın açılmasına ve rahim ağzının gözle görülür olmasına yarayan vajinal spekulum aleti takılır. Doktorunuz rahim ağzı bölgesinden özel bir fırça veya spatula yardımı ile salgı alır. Bu işlem yaklaşık 5 saniye kadar sürmekte ve herhangi bir acı hissi yaratmamaktadır. Çok basit bir işlem olduğundan kadınlar için çekinecek hiç bir durum yoktur.

Alınan bu salgı özel bir cam yüzeye aktarılır ve koruyucu kaba konarak kanser taraması için pataloji labaratuarına gönderilir. Pap Smear testinin sonucu yaklaşık 3 gün içerisinde labaratuardan doktorunuza iletilir.Pap Smear ne zaman yapılamaz?

Pap Smear ne zaman yapılamaz?

Pap Smear alınmasından üç gün öncesinde vajinada krem, fitil ve benzeri herhangi bir ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Üç gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemiş olması tercih edilmekle birlikte testin alınmasını kesin engelleyici bir unsur değildir.

Adet görmekte olan, vajinal yarası, şiddetli akıntısı ve kanaması olan hastalardan simir testi alınmaz.

Hamile kadınlardan da gerekli görüldüğü durumlarda simir testi yapılabilir. Hamilelik sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla gebelik öncesi kontrollerde simir testi yapılması önerilmektedir.

Pap Smear testinin sonuçları kanserin kesin varlığını göstermez. Test sadece bir sorun olduğunu ve devamında ileri düzeyde testlerin yapılması gerektiğini bildirir. Bu açıdan simir testi bir uyarıcı görevi görmektedir. Ayrıca pap testinin sonuçları her zmaan yüzde 100 doğru değildir. Kesin testlere ulaşmak için yeni teknolojiler kullanılmaya ve araştırmalara devam edilmektedir.

Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .