Protez

Protezler, ağızda çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarının ihtiyaçların ve estetik görüntünün
yeniden hastaya kazandırılması amacıyla hazırlanan tüm yapay materyallerdir.Genel olarak diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda diş ve kemik kaybı meydana gelir.

Protezde, kaybedilen ağız sağlığı düzeltilir. Bu amaçla yitirilen dudak, yanak desteği, konuşma fonksiyonu, çiğneme fonksiyonu ve estetik görüntü geri kazanılır. Eksik yada harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan, gülmeyi unutmuş bireylerin psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanır. Protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.

PROTEZ ÇEŞİTLERİ

Sabit Protez:

Hastanın kendisinin çıkarmadığı kron-köprü gibi yapıştırma protezler.

Hareketli Protezler:

Hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkartabildiği protezlerdir.

Total Protezler:
Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.

Parsiyel Protezler:
Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.

Hassas Tutuculu Protezler:
Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Kanca gibi dışardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik protezlerdir.

İmplant Üstü Protezler

Sabit: İmplanttan destek alınarak yapılan köprü veya kronlardır.

Hareketli: Kemik desteği yeterli olmayan ağızlarda tercih edilen implantlardan destek alınarak yapılan total benzeri protezlerdir

Aşağıda fotoğrafı bulunan protez 2 İmplant yardımıyla uyguladığımız ''Çıtçıtlı Protez'' ( Ball Atachment) tedavisi uygulanmış bir hastamıza aitti.

634639709239774997 634639709106587379

Aşağıda fotoğrafı bulunan vaka, şiddetli çene kemiği erimesi bulunan hastamıza uyguladığımız Bar destekli Protez e aittir. Bu tedavide hastanın çene kemiği normal bir protez kullanmak için çok uygunsuzdur. 2. İmplant ile uyguladığımız Çıtçıtlı Protez için bir miktar damak yüksekliği gerekmektedir. Bu yüksekliğe sahip olmayan hastalarımızda genellikle çökük yüz hatları da mevcuttur.

Bu tedavideki Bar ile yapay olarak damak yüksekliği oluşturulur ve protez bu bar a oturtulur. Barı desteklemek için genellikle 4 İmplant gerekmektedir.Bu bar Yıllık kontrollerde Diş Hekimimiz tarafından çıkarılıp temizlenebilmektedir. Günlük olarak hasta ağzında İmplantlara kuvvetlice tutunmuş halde bulunmaktadır.

bedriye düzcan 2 20150713_115305 20150713_115240

2015-07-11 14.34.51

Bu vakada doğal görünüm elde etmek için dişler hafif çapraşık dizilmiştir.

Diş Sağlığı bölümüne geri dönmek için tıklayınız .

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp