Serviks (Rahim Ağzı Kanseri)

Rahim ağzı kanseri, (serviks kanseri de denmektedir) dünyada kadınlar arasında en fazla görülen 2. kanser türüdür. Ortaya çıkmasının nedenlerinden biri çok bulaşıcı ve tehlikeli olan HPV adlı virüsün rahim ağzına yerleşmesidir.

Hastalığın kesin tanısı pap-smear testi ile konabilmektedir. Bu nedenle doktor kontrollerinizi aksatmamak önemlidir.

Rahim ağzı kanseri nasıl oluşur?

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanseri de hücrelerin anormal bir şekilde ve sayıda çoğalmasıyla meydana gelmektedir. HPV virüsünden etkilenen anormal hücreler tedavi edilmediğinde kansere yol açabilmektedir.

Rahim ağzı kanserine ve genital siğillere yol açan HPV virüsünün bulaşması için cinsel ilişkiye girilmiş olması şart değildir. HPV, temas yoluyla da bulaşabilen çok tehlikeli bir virüstür ve bulaştığında çoğunlukla belirti vermemektdir.

HPV, rahim ağzının yanı sıra vajina ve vulvar kanserine de neden olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?

  • Anormal vajinal kanama,
  • Kasık ağrısı,
  • İlişki sonrasında kanama,
  • Vajinada anormal akıntı

şeklinde belirtiler vermektedir.

Rahim ağzı kanserini önleme ve erken teşhis

Bu kanser türüne yol açtığı bilinen HPV virüsüne karşı aşı mevcuttur. Aşı ve düzenli aralıklarla yaptırılacak pap-smear testi ile hastalık önlenebilir veya erken teşhisi mümkün olur.

Rahim ağzı kanseri nasıl tedavi edilir?

Rahim ağzı kanserinin tedavi yöntemi vakaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Öncelikle kanserin yayıldığı alan ve bölgeler belirlenmekte, hastanın yaşı, sağlık durumu gibi bilgiler de göz önüne alınarak tedavi yöntemi önerilmektedir. Tedavide cerrahi yöntemlerle birlikte, radyasyon ve kemoterapi de kullanılmaktadır.

Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .