KATARAKT TEDAVİSİ SADECE CERRAHİ MİDİR?

Katarakt, göz lensinin saydamlığını kaybetmesi sonucu oluşan bir göz rahatsızlığıdır.

Gözümüzdeki deki lens, ışığın kırılmasını ve odaklanmasını sağlar. Lensin saydamlığını kaybetmesiyle birlikte gelişen Katarakt hastalarında ilk belirti görüşün bulanıklaşması ve netlik kaybıdır.

Toplumda yaygın olarak "göze perde inmesi" şeklinde tarif edilen katarakt hastalığının en sık sebebi, gözün yaşlanması yani yaşlılıktır.

Kataraktın, yaşlılık dışında diğer sebepleri :

    • Diyabet (şeker) hastalığı
    • Konjenital (doğuştan) katarakt hastalığı,
    • Kortizon kullanımı,
    • Sistemik hastalıklara bağlı metabolik kataraktlar
    • UV güneş ışınları,
    • Göz travmaları ,
    • Beslenme,
    • Genetik Faktörler: Aile geçmişinde katarakt olan bireylerde katarakt oluşma riski daha yüksektir.

    kataraktın diğer sebepleri arasındadır.

    Kataraktın gelişimi, kişilere göre farklılık göstermektedir. İki göz arasında bile katarakt derecesi olarak farklılık görülebilmektedir.

    Yaşlılık kataraktı, yıllar içinde ilerleyebilir. Ancak yine de kataraktın derecesi ve gelişimi kişiden kişiye değişebileceğinden ilerleme hızı ile ilgili kesin ve genel bir söylemde bulunmak doğru değildir. Kişinin yaşı dışında şeker hastalığının varlığı , beslenme ve sigara kullanımı , genetik farklılıklar gibi sebepler her kişide Katarakt gelişiminde farklılıklar oluşturabilir.

    Kataraktın tek tedavisi ; cerrahidir. Katarakt cerrahisi, sırasında, bulanıklaşmış lens çıkarılır ve yapay bir lens (intraoküler lens- göz içi lens ) yerleştirilir. Katarakt cerrahisi sonrasında kişi birkaç gün içinde normal günlük aktivitelerine dönebilir. Katarakt Ameliyatı her mevsimde yapılabilir.

    Katarakt ameliyatı sırasında göz içine yerleştirdiğimiz tüm lensler ömür boyu kullanılan göz içi lensleridir.

    Tedavi edilmemiş katarakt zamanla görüşün daha da bozulmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, katarakt belirtileri fark edildiğinde, bir göz doktoruna danışmak önemlidir.

    Son yıllarda Akıllı Göz İçi Lens Teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile Katarakt ameliyatı günlük yaşamda uzak ve yakın gözlük kullanmak istemeyen kişiler için de cazip hale gelmiştir.

    Göz içi Lens çeşitlerinin artması ile Katarakt ameliyatında kullanılacak Lensin kişi için ne olacağı da artık önem arzetmektedir. Gözünüzün yapısına, sosyal yaşamınıza ve işinize en uygun lensin seçimine doktorunuz ile karara vermeniz , sizin için en doğru seçim olacaktır.