Bilgisayar Ekranları Göz Kırpma Etkisi ve Kuru Göz

Normalde hepimiz dakikada 12 -16 kez gözlerimizi kırpıyorken , ekran karşısında sadece 6-8 kez göz kırpıyoruz.

Ayrıca dijital ekranların kullanımı göz kırpma amplitüdünü ve kalitesini de bozarken göz yaşı kalitesini de bozarak kuru göze sebep olur.

Ekran filtrelerinin kullanımı hem göz kırpma sayısındaki azalmayı engeller hem de yansıma ve kamaşmayı azaltır.

Azalmış göz kırpma sıklığına bağlı gelişebilecek olan göz kuruluğu ekran filtrelerine ek olarak nemlendirici
göz damlalarının kullanımı ile önlenebilir.

Visköz göz damlaları , klasik göz yaşı preparatlarına nazaran ekran karşısında yaşanan rahatsızlık hissini rahatlatmada daha etkili bulunmuştur.

İş yeri sağlığı ile yapılan bir çalışmada ekran filtresi kullanmayan ve çalışma sırasında az ara veren kişilerde kuru gözün gelişme ihtimalinin %89 arttığı ortaya konmuştur. dolayısı ile masa başı çalışan kişilerin göz sağlığında ekran filtreleri çok önem arz ediyor.


Ekran karşısında uzun süre kalan kontakt lens kullanıcılarının ise yanma ve kızarıklık gibi şikayetlerinin dijital göz yorgunluğu sendromuna mı yoksa kontakt lens kullanımı ile ilişkili görülebilecek farklı bir komplikasyona mı bağlı olduğunun değerlendirilmesinin ise mutlaka göz doktoru tarafından yapılması gerekmektedir.


Ekran karşısında geçirilen süre semptomların ciddiyetinde önemli rol oynamaktadır. Yapılan pek çok çalışmada ekran karşısında 4-6 saatten fazla zaman harcayan kişilerde oküler semptomların daha ciddi ve sık
olduğu ortaya konmuştur.Ekran karşısında uzun zaman geçiren kişilere yazılacak gözlüklere uygulanacak özel filtrelerin özellikle mavi filtrelerin ve yansıma önleyici kaplamaların faydası çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Bilgisayar ekranlarına bakarken gözlerimizi az kırpmamıza bağlı kuru göz oluşumunu engellemek için önerimiz: 20/20 Kuralı . 20 dakika bilgisayar ekranında geçen süre sonrasında 20 saniye gözlerimizi kırpmamız kuruyan gözlerimizi rahatlatacak bir egzersizdir.

Dijital göz yorgunluğu sendromu hastalarının ihtiyaçlarını doğru belirlenmesi ve kişiye özel tedavi modalitelerinin ortaya konması ancak göz doktorlarının ekrana bağlı görüş sendromunu tanı koyarken aklında bulundurması ve alınabilecek önlemleri hastaya aktarması ile mümkündür. Bu önlemleri özetler isek; Ekran filtresi, Gözlük kullananlarda mavi filtreli gözlük kullanımı, Visköz göz damlaları, 20/20 Kuralı

Sağlıcakla Kalın, gözlerinizi kırpmayı unutmayın...