Bilgisayar Görme Sendromu

Bilgisayar Göz Sendromu

Merhabalar,

Dijital ekranların neredeyse 7'den 70'e diyeceğim ama 7 yaş altında da kullanımının çok artması ve yaşamımızda vazgeçilmez olmaya başlaması ile beraber bu tür ekranların kullanımına bağlı gelişebilen sağlık problemleri de artmaya başlamıştır.

Günlük yaşamda yoğun dijital ekran kullanan kişilerin en büyük şikayetleri göz ile ilgili yakınmaları olmaktadır. Bu sebeple yoğun Dijital Ekranı kullanımına bağlı sorunlar Literatüre " Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu" , "Bilgisayar Görme Sendromu" olarak girmiştir.


Parmaklarda uyuşmalar uzun vadede Karpal Tünel sendromlarına , ense ve boyun ağrıları gibi kas ve eklem problemlerinin de ileri vadede boyun fıtıklarına yol açtığı uzmanların görüşü .


Dijital göz yorgunluğu sendromu veya bilinen diğer adıyla Bilgisayara Bağlı Görüş Sendromu, bilgisayar
kullanımı esnasında veya kullanımının ardından ortaya çıkan bir dizi oküler (göz) yüzey sıkıntısı ve görme problemi olarak tanımlanmaktadır.

Dijital Ekran kullanımına bağlı hastaların en sık bildirdiği semptomlar :

Gözlerde ; Yorgunluk , Kaşıntı, Kızarıklık, Kuruluk, Yanma , Batma, Sulanma, Bulanık ve çift görme , Renk Algısında Bozulma, Yavaş Odaklanma ve bunlara ek olarak Baş Ağrısı ...

Bu problemler çoğu kişide bilgisayar veya ekran kullanımına ara verilmesi ile hafiflerken, özellikle altta
yatan oküler (göz) yüzey problemi olan hastalarda mevcut hastalığın ilerlemesine yol açarak yaşam kalitesini ve göz sağlığını bozabilmektedir.

Yapılan bir çalışmada Dijital Göz Yorgunluğunun iş yaşamındaki kişilerin üretkenliğini %40’a kadar
azaltabileceği ortaya konmuştur.


Bilgisayara bağlı görüş sendromunda suçlanmakta olan üç temel mekanizma vardır :

  • Ekstraoküler ; yani göz dışındaki faktörler,
  • Akomodatif ; yani uyuma bağlı olan faktörler,
  • Oküler yüzey ; yani göze bağlı faktörler .
  • Ekstraoküler mekanizmalar daha çok dijital ekranın göz hizasına uzaklığının veya açısının yanlış belirlenmesi ve cep telefonu veya tabletlerin kullanımı esnasında oluşan postür bozuklukları ile ilgili sıkıntılardır. Bunlar baş, ense ve boyun ağrıları gibi kas ve iskelet sistemini ilgilendiren şikayetler ile beraber seyreder.
  • Akomodatif mekanizmalar; Bilgisayar ekranında uzun süreli yakına bakabilmek için uyuma yani akkomodasyona ihtiyacımız var. Yakına bakışta bu uyumu yapabilmemiz için biraz miyopik olmamız gerekiyor . Uzun süreli yakına bakış Uyum Spazmına sebep olur ve bizi yalancı miyopiye kaydırır . Sebep olduğu bulanık veya çift görme, geçici miyopi ve odaklanma problemleri ise genellikle bilgisayar veya ekran kullanımına ara verilmesi sonrasında rahatlamaktadır.
  • Bu faktörler arasında en sık görülen oküler yüzey mekanizması ise ekran kullanımı esnasında veya
    sonrasında ortaya çıkan göz kuruması, batma, yanma,kızarıklık ve kaşıntı hissi ile giden bir durumdur.

Göz ile ilgili şikayetlerin nedeninde en sık suçlanan sebepler arasında; Göz Kuruluğudur. https://www.talyatipmerkezi.com/blog/dijital-ekranlar-ve-goz-kurulugu Göz kuruluğunun sebebi , göz kırpma sayısının azalması, bilgisayar ekranına yatay eksende bakışa bağlı göz kapak aralığının artması ve bu sebeple açıkta kalan gözün ön yüzeyi kornea alanının artması kuruluğu oluşum mekanizmasıdır. Bütün bu mekanizmaya ilaveten, Kontakt lens kullanımı, Antidepresif ilaçlar ve Ruakutan gibi sistemik ilaçlara bağlı gelişen kuru göz ayrıca göz tansiyonu ilaçlarına bağlı da gelişebilen kuruluk gibi sebepler Bilgisayar Göz Sendromunun şiddetinde kişisel farklılıklara da sebep olabilir.

Bilgisayar Göz Sendromu çalışanlar için iş güvenliği açısından bir tehdit iken her yaşta kullanımının artması ile de toplum sağlığı açısından dikkat edilmesi ve önlemler alınması gereken bir durumdur.

20/20/20 KURALINI UNUTMAYALIM !!

20 dakika ; ekran kullanımından sonra, 20 saniye; gözleri kapatalım , göz yaşı homojenizasyonu sağlayalım. 20 saniye uzaklara bakarak uyum spazmını kıralım.

Boyun ve sırt kaslarını geliştirecek, Pilates ya da yelken sporu gibi destekler alalım.

Dijital Ekranlardan aldığımız Elektromanyetik yükü atabilmek için topraklama yapalım , çıplak ayak ile hiç olmazsa haftada bir kaç kez toprağa basalım.

Dijital ekranlar, yaşadığımız dünyanın vazgeçilmez bir aracı . Bu yazıyı kullandığımız cihazların bizde oluşturabileceği yan etkilerin farkında olmanız ve erken önlemler almanız için yazdım. Umarım faydalı olmuştur . Dijital ekranların bizde vücudumuzda ve özellikle çocuklarımızda oluşturabileceği yan etkileri ile ilgili bir yazı da sizlerle paylaşacağım.

Sağlıcakla kalın...

Saygı ve sevgilerimle...

Dr. Mehtap ÜçkardeşAbay