Akıntılar
Kadınların ergenlik çağından itibaren en sık karşılaştıkları durumlardan olan vajinal akıntılar, iki tipte ortaya çıkabiliyor.
Beyaz, kokusuz akıntılar ;
Fizyolojik akıntılardır ve ergenlik dönemindeki genç kızlarda daha sık görülmektedir. Bu dönemdeki genç kızlarda hormonlardaki aşırı faaliyet rahim ağzındaki salgıyı artırmakta ve özellikle adet ortası dönemde akıntının artmasına neden olabilmektedir. Genç yaşta da olsa jinekolojik muayeneye başlamak, ileride oluşabilecek risklerden koruyacaktır. Daha ileri yaştaki kadınlar için düzenli smear testi yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Renkli ve kötü kokulu akıntılar ;
Enfeksiyona bağlı gelişen akıntılardır. Mantar, bakteriyel vajinozis, trikomonas denilen ve bir kısmı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar nedeniyle oluşmaktadır. Kötü kokulu, süt kesiği görünümlü, koyu renkli veya kaşıntıyla beraber görülen bu tür akıntıların tanısı, muayene ile ve gerekiyorsa kültür alınması gibi ek incelemeler sonucunda konmaktadır. Bu akıntılara neden olan enfeksiyonlar tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yıllarda üreme organlarında yapışıklık, tıkanma ya da dış gebelik gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Enfeksiyonların tedavileri ağız yoluyla alınan antibiyotikler ve vajinal tabletlerle yapılmaktadır.
Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .