MEZOTERAPİ
Mezoterapi yöntemi, 1952 yılında Fransa'da Dr. Pistor tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir. Hem estetik tıp alanında hem de diğer bazı hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Mezoterapi, orta deri tedavisi demektir. Mezodermden gelişen deri orta katmanına özel olarak hazırlanan ilaçların ince uçlu iğnelerle enjekte edilmesiyle hedef bölgenin tedavisinin uygulanır. Tedavi, hem enjekte edilen ilacın etkileriyle hem de iğnelerin yaptığı minimal travmalara karşı derinin kendisini korumak amaçlı bağışıklık sistemini harekete geçirmesiyle oluşur. İlk etapta o bölgede kan akışı ve dolaşım hızlanır, doku beslenmesi artar.
Mezoterapi estetik tıp alanında özellikle selülit tedavisi sıkılaşma ve toparlamada, cilt gençleştirme ve saç tedavilerinde kullanılanılır.
Mezoterapi kullanım alanları nelerdir?
Estetik Tıp'ta;
- Selülitli bölge
- Lokal incelme
- Cilt gençleştirme (Yüz, boyun, dekolte, eller...)
- Cilt sıkılaştırma (Lifting) (Yüz, boyun, kollar, bacak içleri, karın...)
- Çatlak, yara izleri
- Saç dökülmeleri, saç teli cansızlığı hallerinde mezoterapi kullanılmaktadır.
Mezoterapi Hangi durumlarda uygulanmaz?
- Ciddi kalp yetmezliği bulunan kişilerde,
- Diyabet hastalarında,
- Kronik böbrek hastalıklarında,
- Antikoagülan tedavisi alan hastalarda,
- Kanama-pıhtılaşma bozukluğu bulunan kişilerde,
- Hamilelerde mezoterapi uygulanmamaktadır.
Mezoterapi Uygulama ne kadar sürer?
Uygulama süresi bölgeye göre değişmekle birlikte 15-20 dakika kadar sürer. Eğer yüz, boyun, dekolte ve el mezoterapisi şeklinde uygulanacaksa bu bölgelere 20-30 dakika kadar önce emla sürülerek uygulanabilir.
Mezoterapi Kaç seans uygulanmalıdır?
Kişiye ve kişinin problemine göre değişebilmekle birlikte en az 8-10 seans uygulanır. Seans sayısı beklenti ve kişinin verdiği yanıta göre 15-20 seansa kadar uzayabilir. Seans aralıkları selülit ve lokal incelme tedavisinde yaklaşık 1 haftadır. Cilt gençleştirme amaçlı yapılan mezoterapi'nin sıklığı kişiye ve diğer uygulanan işlemlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak 3-4 hafta aralıklarla 2-4 seans yeterli olmaktadır.
Mezoterapi Uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Uygulama sonrası kişinin günlük hayatını etkileyecek herhangi bir durum söz konusu olmaz. Kişinin yaklaşık 8 saat kadar suyla temas etmemesi, terle ilacın atılmaması için spor aktivitesi ve saunadan kaçınması, güneşten koruması önerilir.
SELÜLİT VE LOKAL İNCELMEDE MEZOTERAPİ UYGULAMASI
Selülit tedavisinde ve bölgesel incelme amaçlı kullanılan mezoterapi ürünleri; cilt altı dolaşımı düzenleyici, yağ depolanmasını engelleyici ve yağ metabolizmasını arttırıcı, ödem çözücü ilaçlarla bazı vitamin ve minerallerin karışımından oluşur. Bu karışım cilt altına, mezoderme çok ince uçlu iğnelerle verilerek sorunlu bölgenin lokal olarak tedavisi sağlanır. Selülitli dokuda kan akımının ve lenfatik dolaşımın düzenlenmesiyle, yağ depozitleri çözülür, yağ hücreleri yağlarını yakmaya başlar ve sertleşmiş bağ dokusu düzelir.
Seanslara düzenli bir şekilde devam edildiğinde bölgedeki selülitlerde azalma veya erken dönemde ise tamamen yok olması, istenilen bölgede belirgin şekilde incelme meydana gelir. Selülit ve bölgesel zayıflama tedavisi uygulanabilecek bölgeler; bacak, karın, kalça, diz çevresi, mide, sırt, kol bölgesi gibi bölgelerdir. Ayrıca gıdı bölgesinde yapıya ve kiloya bağlı olarak yağlanma ve sarkma varsa mezoterapi en iyi çözümlerden biri olmaktadır.
Kişide bir kilo problemi söz konusu ise iyi sonuç alabilmek için mezoterapi ile birlikte beslenme programının düzenlenmesi önerilir. Öncelikle kişinin kilo almasına neden olan herhangi bir sağlık problemi veya başka bir faktör varsa araştırılır. Eğer altta yatan bir neden tespit edilirse tedavi edilir. Kişinin bazal metabolizması, günlük aktiviteleri ve alternatif yemek biçimleri göz önüne alınarak kişiye özel diyet programı hazırlanır.
Mezoterapi'nin en büyük avantajlardan birisi sorunlu bölgede incelme sağlarken sarkma probleminin olmaması hatta tam tersine sıkılaşma ve şekillenme görülmesidir.
Özellikle kadınlarda hamilelik sonrası cildin gevşemesi ve yaşın ilerlemesine bağlı kol altlarındaki sorunlarda düzenli bir şekilde uygulandığında başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Mezoterapinin Yan etkileri nelerdir?
Bazen enjeksiyon'a bağlı olarak kılcal damarı zedelemesiyle küçük morarmalar oluşabilir, ancak ağrı ve rahatsızlık vermez, 3-5 gün arasında geçer. 18 yaş sonrası her yaştaki kadın ve erkeğe uygulanabilir. Menstürasyon ve emzirme dönemlerinde uygulanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.