Diş eti hassasiyeti neden olur ?

Periodontal hastalıklar ve diş hassasiyeti

Dişlerin çevre dokuları ile ilgilenen bilim dalına 'periodontoloji', bu dokuların çeşitli sebeplerle oluşan hastalıklarına da ‘periodontal hastalıklar’ denir.

Periodontal hastalıkların en basiti, ‘gingivitis’ denen dişeti iltihabıdır. Bu hastalığın günlük yaşantıdaki ilk belirtileri ise, fırçalarken veya kendiliğinden oluşan dişeti kanamalarıdır.

Fırçalarken dişlerim kanıyor, ne yapmalıyım?

Dişlerimizi fırçalarken kanama olması, dişeti iltihabının ilk belirtilerindendir ve mutlaka dişhekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bazı durumlarda yanlış fırçalamaya bağlı olarak ta dişetlerinde kanama görülebilir.

Sonuç olarak, dişeti iltihabının tedavisi ve doğru fırçalama tekniğinin öğrenilmesi için diş hekiminize başvurmanız gerekir. Tedavi edilmeyen basit bir dişeti iltihabı, ilerleyerek; derin dokuları da kapsayan; dişeti çekilmesiyle başlayıp, dişlerin sallanarak kaybedilmesine kadar ilerleyebilen, ‘periodontitis’ dediğimiz, çok ciddi dişeti hastalıklarına sebep olabilir.

Neden düzenli diş kontrolü yaptırmalıyım?

Dişlerin üzerinde biriken plak ve gıda artıkları, uzun vadede tükrüğün de etkisiyle diştaşına dönüşürler. Diştaşı oluşumu; günlük ağız hijyeni, beslenme alışkanlığı, tükrük yapısı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişse de, her insan da mutlaka görülür.

Diştaşlarının mevcut olduğu bir diş yüzeyinde, ne kadar fırçalasak ta, tam olarak hijyen sağlamak imkansızdır.

Diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi, dişlerimizi fırçaladığımızda maksimum temizliği sağlamamamıza yardımcı olur.

Hem dişetlerinde oluşabilecek herhangi bir hastalığın erken teşhisi, hem de dişlerde görülebilecek bir çürük tehlikesinin erkenden önleminin alınması için, ‘düzenli dişhekimi kontrolü’ çok önemlidir.

Unutmayınız ki, kaybedilen dokular asla yerine gelmez!

Diş ve çevre dokulardaki harabiyet ne kadar erken önlenebilirse, elimizde o kadar fazla sağlıklı doku kalacaktır.