Bağışıklık Ve D Vitamini

Bağışıklık ve D Vitamini ? Ne alakası var dediğinizi duyuyor gibiyim . D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli olduğu bilgisi o kadar yer etmiş ki beynimizde .. Yaşadığımız çağ ezber bozma çağı ..Ah bir de öğlen saatinde güneşte durmamızı istemeyen büyüklerimiz ... Dinleyelim bakalım sağlığımız için önemli olan doğruları...

Vücudumuzda D Vitamininin % 90'ı güneş ışığı ile ciltte yapılırken %10'u da yiyeceklerle alınır. Vücudumuzda D vitamini güneş ışınları ( özellikle UV B ) ile cildimizde yapılır.Gölgemizin boyumuzu geçmedigi, UV B ışınlarının yeryüzüne dik açıyla geldiği 12.00 - 14.00 arası öğlen saatlerinde güneşlenmek cildimizde güneş ışınları ile maksimum düzeyde D vitamini sentezini sağlar . Tabii ki güneşlenirken cam arkasında olmamalıyız ve cildimize güneş yağı sürmemeliyiz.Bu saatlerde 10 ar dakika aralarla güneş banyosu yapmanızı tavsiye ederiz . Tüm vücudumuzun güneş ışınlarına maruz kalması ile günde 10 bin ila 20 bin ünite Dvitamini sentezi cildimizde gerçekleşir. Gördünüz mü ağızdan bir preparat almadan hem de hiç dışarı çıkmadan ne kadar yüksek oranda D vitamini sentezleyerek sağlığımıza katkıda bulunabiliriz. Ama nedense genelde güneşlenmenin amacı cildimizin bronzlaşmasını isteme eğiliminin daha çok olması.. UV A ışınları ise cildimizde melanin pigmentini arttırır tenimiz esmerleşir ama cildimizde yeterli D vitamini sentezlenemez. Demek ki bronz cilde sahip olmak yeterli D vitamini sentezlediğimiz anlamına gelmez.Mayıs ayı ile Ekim ayları arasında öğlen araları vücudumuza güneş yağı sürmeden güneş banyosu yapmanızı öneririz Neden mi?

Çünkü ciltte D vitamini, sülfat formunda sentez edilir. D vitamini yağda eriyen bir vitamin olmasına rağmen Sülfatlı D vitamini suda eridiği için tüm hücrelere ulaşır ve bu sebeple de Sülfatlı D vitamini Kanserden korunmada, İmmun sistemi yani bağışıklığımızı güçlendirmede, Depresyonda ,Kalp damar hastalıklarından korunmada etkilidir.

Ayrıca anne sütünde bulunan D vitamini de sülfatlıdır. Çocuklarımızın bağışıklığı için anne sütünün önemini bir kez daha görmüş oluyoruz.

Vitamin D; D2, D3 ve D4 olarak üç farklı şekilde bulunur. D3 güneş ışığı sayesinde ciltte yapılan formudur, özellikle yağlı balıklardan, süt ürünlerinden, yumurta gibi hayvansal gıdalarla diyet yoluyla da alınabilir. D2 vitamini ise maya ve bitkisel besinlerde bulunan ergokalsiferoldür.