Şalazyon Nedir?

Göz kapağının sertliğini veren ve iskelet görevi yapan Tars olarak adlandırdığımız yapı içinde Meibomian yağ bezleri vardır ve bu yağ bezleri kirpiklerin hemen gerisine açılır. Meibomian yağ bezleri her kapakta yaklaşık 20 ila 30 adet olarak bulunur. Şalazyon; Meibomian yağ bezlerinin kanal ağzının tıkanması sonucu lenfosit ve dev hücrelerin infiltrasyonu ile kendini kapsülle sınırlayan Meibomian bezinin kronik lipogranülomatöz iltihabıdır. Şalazyonda oluşan kitle daha derinde olup, sert , ağrısız ve yuvarlak bir şişlik şeklindedir. Şalazyonda sebep mikrobiyal değildir.

Şalazyon Tedavisinde öncelik sıcak pansuman uygulamasıdır. Geçmeyen olgulardakitle içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir . Şalazyonun cerrahi olarak kürete edilmesi daha başarılı sonuç verir.

Şalazyonun nüks etmesi sık görülür.

Şalazyon oluşumunu önlemede göz kapağı kenarı hijyenini korumak önemlidir . Sıcak siyah çay ve papatya çayı banyolarını Meibomian yağ bezlerinde tıkaç oluşumunu engellemek açısından tavsiye ediyoruz.

Şalazyon ve Arpacık halk arasında birbirine çok karıştırılır. Arpacıkta sebep bakteriyel yani mikrobiyaldir ve Arpacık akut seyreder . Şalazyonda sebep mikrobiyal değildir ve Şalazyon kronik seyreder. Ama ikisinde de etkilenen göz kapağındaki yağ bezleridir.