Arpacık Nedir?

Göz kapaklarımızın kenarında bulunan yağ bezlerinin bakteriyel enfeksiyonudur. Göz kapaklarımızdaki kirpik dibi foliküllerine eşlik eden yağ bezleri (Zeiss) ve göz kapağımızda kirpiklerin hemen önündeki tars yapı içinde yağ sekresyonu yapan (Meibomian) yağ bezleri vardır. Bayanlar alt kapakta bu alana kalem sürerler. Göz kapağımızdaki bu yağ bezlerinin akut ( Stafilakokosik )bakteryel enfeksiyonuna Arpacık denir.

Arpacık Tıp dilinde Hordeolum olarak adlandırılır. Enfeksiyonun bulguları kızarıklık, kapakta yaygın ödem, bazı kişilerde ağrı ve ele gelen kitle de eşlik edebilir ama enfeksiyon kapak kenarında sınırlıdır.

Arpacık sebepleri ; bağışıklığın düşük olması , çok enteresandır ki kişinin kırma kusuru yani düşük numara da olsa gözlük ihtiyacının olması, kişinin vücudunda karbonhidrat mekanizması ile ilgili sıkıntılar olması, parazitoz

Arpacık tedavisi; Antibiyotikli damla ve merhem ve mutlak sıcak pansuman uygulamaları ve büyükannelerimizin de uyguladığı lezyon üzerine sarmısak sürülmesi ilaç tedavisine yardımcı olarak uygulanabilir. . Arpacık iyi huylu olup genel olarak tedaviye cevap verir .

Öneri olarak ta korunmak için kirpik dibi hijyenine dikkat etmemiz , özellikle kirpik dibi makyajı temizliğinin iyi yapılması kirpik dibi şampuanları ve mendilleri kullanılması..

Özellikle çocuklarda ellerini gözlerine çok götürüp ovaladıkları için de Arpacık ile çok karşılaşıyoruz.

Stres ve sıkıntılı süreçlerde özellikle sınav stresi yaşıyan gençlerde bu süreçlerde çok görüyoruz.

Bir yıl içinde defalarda Arpacık çıkan hastalarda mutlaka kan şekeri değerlerine bakıyoruz.

Göz hekimlerince çok patolojik bir durum değildir ama hastalar için can sıkıcı biir durumdur.

Sağlıcakla kalın..