GAPS DİYET DANIŞMANLIĞI

nth

GAPS DİYETİ


Diyet yaparken olumlu ya da olumsuz olarak kilo vermeyi etkileyen en önemli organ metabolik hareketlerin merkezi ikinci beyin olarak ta adlandırdığımız bağırsaklarımızdır.

Gaps diyeti bağırsak hastalıklarını tedavi ederken aynı zamanda da kilo vermemizi sağlayan bir beslenme programıdr. Bağırsak sağlığı hem dolaşım hem sindirim sistemimizin düzgün çalışması için gerekli olduğu kadar ruh sağlığımız açısından da önemli organımızdır. Stres ve sıkıntı hali metabolik hareketlerle doğrudan bağlantılıdır, kişinin stres, heyecan ve can sıkıntısı ile alakalı yaşadığı her durumdan bağırsak ta nasibini alır. Bu nedenle diyet yaparken öncelik bağırsak sağlığımızdır, yaptığımız diyet bağırsaklarda oluşabilecek hasarları önlemeli ve var olan hasarları tedavi etmelidir.

Gaps diyet programı ülserli hasarlı sızıntılı bağırsak epitel dokusunu ve bağırsak duvarını iyileştiren ve bozulan bağırsak florasını düzenleyen bir beslenme şeklidir.

Gaps diyeti bağırsakların ihtiyacı olan besinlerden zengin bir diyet programıdır. Probiyotik takviyesinin yoğun olduğu bir programla bağırsak problemlerinin üstesinden gelinebilir.

Gaps beslenmesinde probiyotik sağlayan fermente gıdalar ve hazır probiyotikler çok önem taşır, bu diyet programı bağırsak florasını korur ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.

Bağırsak florasının bozuk olması çocuklarda dikkat eksikliği, allerjiler, obezite, astım , hiperaktivite, otizm, disleksi ve öğrenme güçlüklerine kadar giden problemlere neden olurken yetişkinlerde romatizmal hastalıklar, obezite, depresyon, fibromiyalji, MS ve migrene yol açar.

Gaps diyetini kimler uygulayabilir?

Depresyon, anksiyete, şizofreni, otizm, bipolar ve obsesif-kompulsif bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, akne, alerji, anemi, demir eksikliği, bellek problemleri, çölyak, gluten intoleransına bağlı bozukluklar, diyabet, egzama, eklem ağrıları, migren, MS, romatoid artrid, parkinson, sedef gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanır.

Gaps diyeti ile sağlıklı bağırsaklara kavuşmak için oluşturulan beslenme listesine özen gösterilmelidir. Bağırsak florası için oldukça faydalı olan besin kemik suyudur. Bağırsak sızıntı sendromu olarak adlandırılan bağırsak astarı üzerindeki yırtık tan vücudumuza bakteri, mantar ve virus gibi bir çok zararlı madde alırız. Gaps diyeti ile bu bölgeyi güçlendirerek onarabiliriz, kemik suyu içerdiği zengin besin kaynakları ile o bölgenin onarılmasını sağlayan faydalı bir besindir.

Probiyotik besinlerin kullanılması, ev yapımı turşu ve ev yapımı yoğurtlar ile vücudumuza kolayca aldığımız pobiyotikler vücudumuzda probiyotiklerin canlılığını devam ettirebilmesi için gerekli olan önemli besin kaynaklarımızdır. Bu yüzden ev yapımı turşu ve yoğurt tüketmek en iyi seçenektir.

Bu gıdalara ek olarak avokado, tatlı patates, balkabağı, yer elması, kırmızı pancar beslenme listesinde yer alması bağırsak sağlığını korumak ve sağlamak için önemlidir.

Hindistan cevizi yağı da gaps diyetinde oldukça etkilidir, hindistan cevizi yağı bağırsak florasını onararak bağırsaklarımızın sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Diyet ve Beslenme polikliniği için tıklayınız