Blog Sayfa 4

Yediklerimiz mideyi değil hücreleri beslemeli

Dr. Ayşegül Çoruhlu, 'Sağlıklı Yaşam Sohbetleri' kapsamında, Talya Tıp Merkezi'nin konuğu oldu. Talya Tıp Merkezi kurucuları Op. Dr. Mehmet Abay ve Op. Dr. Mehtap Abay'ın ev sahipliğinde gerçekleşen seminerde, 'Alkali Diyet', 'Tokuz Ama Açız', 'Kuantum Beslenme' kitaplarının yazarı Dr. Ayşegül Çoruhlu, tüm diyet önerilerinin eksik bıraktığı parçayı yerine koyan bilgileri Talya Tıp Merkezi hastaları, eczacılar, aile hekimleri ve sektör profesyonelleri ile paylaştı.

b3d16fda-4af7-40bf-a586-2f4422a3adc1

teknolojik bağımlılık ve sağlığımıza etkileri

1-7 Mart Yeşilay haftasında bağımlılığın zararları anlatılarak insanların özellikle gençlerin bağımlı olmalarının önlenmesi, bağımlı bireylerin de sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılmaları yönünde aktiviteler düzenlenir. Geçmiş dönemde Yeşilay; alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı, madde bağımlılığı ve kumar bağımlılığı ile ilgilenirken artık teknolojik çağın sorunu olan ve heryaştan bireyi etkileyen Teknolojik Bağımlılığı da Yeşilay'ın kapsamındadır.

''Yeşilaycı olmak için bir sebebim var'' sloganını çok seviyorum . Hepimizin Yeşilaycı olmak için bir sebebi var. Sonuçta bağımlılık ne olursa olsun , toplumu ve aileyi etkileyen bir durum. Bağımlı bireylerde aile bağları giderek kopar, yalnız ve aciz kalırlar. Bu durum toplumda verimli insan sayısını da etkiler. Sağlıklı bireyler, sağlıklı toplumu oluştururlar. Sağlıklı toplum, sağlıklı ülke ve refahlık . Bu hepimizin isteyeceği bir durum .

Teknolojinin hızla gelişmesi bilgisayar ve internet sonrası ve tüm bunların artık her an cebimizde cep telefonlarımızda olması bir mucize ve kolaylık . Her şeyden anında haberdar olma, bilgiye kolayca ulaşma , her şey hakkında kısa sürede bilgi alma ve kıyaslama , özellikle her an cep telefonumuzdan alış veriş yapabilme , uçak , otobüs bileti alabilme , her türlü banka işlemlerimizi, ödemelerimizi yapabilmemiz . İstediğiniz filmi izleme, istediğiniz kitabı okuyabilme ..Yaşasın yaşamımız ne kadar kolaylaşmış. Üstelik bir de yıllardır görmediğimiz arkadaşlarımız hatta akrabalarımıza sosyal medya üzerinden kavuşmak.Sosyal medya üzerinden doğum günü kutlamalarımızı , düğünlerimizi , acılarımızı paylaşmak da ayrı bir kazanım bizler için. Artık acı tatlı günlerimizde bir araya gelmeden de duygularımızı paylaşabiliyoruz. Mailler artık kurumsal yazışmalar için , Whatsup harika bir şey her an interaktif yazışıp , birbirimize bağlanabildiğimiz bir mecra. Hele bir de cep telefonlarına yüklenen oyunlar yok mu? genci, yaşlısı ellerinde telefon oyun oynuyor. Bizim çocukluğumuzdaki gibi koca bir gün bir çok oyun oynayıp,canımız sıkılır , bir türlü gün bitmezken ... Şimdi sıkılmak nerede , sıkılmaya vakit yok.

İşte bu sıkılmaya vakit yok ..Teknolojik bağımlılık burada başlıyor. Özellikle 2-3 yaşındaki bebeklerin eline ağlamasınlar, oyalansınlar diye cep telefonları , ipadler veriliyor. Gerçekten bilgisayarın cep telefonunun başında iken zaman su gibi akıp gidiyor. Bizim çocukken ayrılmak istemediğimiz ve hep elimizde gezdirip , birlikte yattığımız bebeklerimiz gibi. Bu devirde çocuklar cep telefonları ve ipad'ler ile dost oluyorlar. Çizgi filmlerini buradan izliyorlar, biraz büyüyünce oyunlar ekleniyor. Onlar için onları eğlendiren çok iyi bir dost ama her anlamda sağlıklarını, ruhsal dünyalarını , duygusal ve zeka gelişimlerini tehdit eden bir dost. Bu ayırımı küçücük çocuklar yapabilir mi? acaba. Cep telefonu kullanabildiği için çocuğunu zeki görmek. Bazı anne babalarda cep telefonu ile çocuklarına her an ulaşabildiklerini ve takip edebildiklerini söylüyorlar. Ama tehlikenin farkına varınca çok geç olabilir , bundan sonrası bağımlılıkla mücadele ve bir aile ve toplumsal bir sorun.

Bir çok ebeveyn bu konuda çocuklarını teknolojik bağımlılıktan korumak için çok çaba sarfediyorlar.Ama nereye kadar , artık bu durum toplumsal bir durum , çocuğunun arkadaşlarının neredeyse tamamı sınırsız bu teknolojiyi kullanırken , geri kaldıklarını düşünüp mutsuz oluyorlar, o zaman aileleri doğru mu yapıyoruz diye düşünüyor. Ne yazık ki çoğunluk böyle davranınca doğrusu buymuş gibi bir algı var. Şimdiden de teknolojik bağımlılıktan konuşuyorsak, ilerde teknolojik bağımlılığın topluma hem sağlık hem de sosyal zararlarını ve nasıl karşı koyamadığımızı konuşucaz gibi görünüyor.

Bir göz hekimi olarak çocuklarını bana muayeneye getiren anne babalardan en çok duyduğum şikayet cep telefonunun başından ayrılmıyor, bizi dinlemiyor , bir de siz uyarsanız , gözleri bozuldu serzenişleri oluyor. Bir göz hekimi olarak dijital ekranların göz sağlığı üzerine olumsuz etkilerinden bahsedicek olursak en fazla çok küçük yaşlardaki çocuklarda bile ''kuru göz'' vakalarına rastlamamız sonuçta çocuk bağımlılığından vazgeçmeyeceğine göre bizi hekimolarak tehdit eden kuru göz hastalığının kronikleşmesi.Kuru göz bir enflamasyondur, gözlerde yanma , batma , gözleri açamama, göz kapaklarını kırpıştırma gibi belirtileri vardır. Ve en çok da bu sebeple anne babalar çocuklarını muayeneye getiriyorlar.Kuru göz aynı zamanda enfeksiyonlara da yatkındır. Gözün ön yüzeyinde kornea da kuruluktan şeffaflığını yitirir ve görme bozulur. Ayrıca küçük objeleri takip etmek miyopiyi tetikler.Ama daha önemli sorun küçük yaşlardan itibaren çocukların dijital ekranlardan aldığı elektromanyetik dalgalar yani radyasyon. Küçük yaşlarda çocuklarımızı kanser gibi hastalıklara maruz bırakıyoruz , hele bir de genetik yatkınlık varsa . Özellikle gece çocukların yatak odalarında asla bilgisayar ve cep telefonlarının bulunmaması gerekiyor. Dijital ekranlardan yansıyan ışın beyinde Melatonin salınımını engeller ve bu durumda sağlıklı bir uyku mümkün değildir. Dolayısı artık bir uyku sonrası ve ekranların çocukların beynini tek düzeyleştirmesi çocuğun duygusal ve zeka gelişimini olumsuz etkiler. Algıda azalma, öğrenme güçlüğü ,insanlarla iletişim güçlüğü , sanal dünyada yalnızlık çocuğun eğitim ve iş hayatında onu bekleyen sorunlar.

En Sağlıklı Kontakt Lens Seçimi

kontakt lens 2

KONTAKT LENS KULLANANLAR İÇİN EN SAĞLIKLI VE UYGUN TERCİH NE OLMALIDIR..

Kontakt lens seçiminde kişinin göz yapısı, numarası , çalışma koşulları ve kişinin beklentisi de önemlidir. Ama biz size seçiminizi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve hangi lenslerin daha sağlıklı olacağı konusunda bilgi sahibi olabilmeniz için için bu yazıyı hazırladık. Umarım faydalanırsınız.... Öncelikle Kontakt Lensler;

  • Günlük tek kullanımlık ,
  • Haftalık,
  • 15 günlük
  • Aylık günlük
  • Aylık gece,gündüz olarak kullanım sürecine göre çeşitlilik gösterir.

Günlük lens ile tek kullanımlık günlük lensi birbiri ile karıştırmayın .

Günlük tek kullanımlık’’ günlük olarak çıkarılan ve atılan lensleri ifade eder.Günlük tek kullanımlık kontakt lensler , her günün sonunda çıkarılıp atılan tek kullanımlık lenslerdir. Ertesi gün göze yeni açılan bir çift lens takılır.

Günlük tek kullanımlık lensler, sağlık açısından Günlük lenslerden daha sağlıklıdır.

Kontakt lensleri ne kadar çok değiştirirseniz gözleriniz daha sağlıklı ve daha rahat olabilir. Kontakt lenslerde, gözün doğal yapısında bulunan;

  • protein,
  • kalsiyum
  • lipidler birikir.

Bu durum gözleri enfeksiyona yatkın hale getirir.

Elbette kontakt lensler temizlenebilir ancak temizliğe rağmen mutlak lensler üzerinde artıklar kalabilir ve zaman içinde birikmeye devam eder.

KONTAKT LENSLER;

  • haftalık lensler,
  • 15 günlük lensler,
  • aylık günlük lensler(yani gündüz takılıp, gece takılmayan)
  • aylık gece gündüz lensler

sadece günlük tek kullanımlık (gün sonunda atılan lensler) şeklinde çeşitlilik gösterdiğini söylemiştik.

Ne kadar iyi temizlik yapılsa da lensler üzerinde kalan artıklar ve lens oksijen geçirgenlik performansının azalması sebebi ile gece takılması çok önerilmez.

Gece gündüz lens olarak piyasada bulunan kontakt lenslerde bile gece takılmamasını tavsiye ederiz.

Ve ne kadar çok değiştirilirse göz sağlığını olumsuz etkilemesinin minimal olması sebebi ile biz hekimlerin tercihi günlük tek kullanımlık lenslerdir.

Tek kullanımlık lenslerin olmadığı dönemlerde bile bildiğimiz tek gerçek lenslerin çok sık değiştirilmesi gerçeği idi . Hastalarımıza sıkntı yaşıyorlarsa yeni bir lens takmalarını önermekte idik.

Miyop ve Miyop Astigmat Tedavisinde Flepsiz Lazer Smile Lazer

SMILE LAZER YÖNTEMİNE GELENE KADAR,

GÖZ LAZER CERRAHİSİNİN VE TEKNİKLERİNİN,

GELİŞMESİ VE EVRİMİ ..

1950'i, yıllarda kontakt lenslerin gelişimine kadar, gözlükler yedi yüzyıl, kırma kusurları düzeltmenin tek yolu olmuştur. Gözlüğe alternatif , kontakt lensler sonrası , son 25 yıldır lazer cihazları ve cerrahi tekniklerinin hızla gelişmesi Lazer Cerrahisini gözlük ve kontakt lense alternatif bir tedavi haline getirmiştir.

İlk olarak 80’li yıllarda gözün ön yüzeyi olan kornea tabakasına, saat kadranı hizalarında elmas bıçaklar ile çizikler atılarak kesi yapılmaya başlandı. RK (Radyal Keratotomi) adını alan bu teknik ile korneanın düzleşmesi sağlanarak, miyopik kırma kusurları tedavi edildi. Bu yöntem halk arasında ''göz çizdirme’’olarak bilinir. Ve hala bir çok hasta gözümü çizecekmisiniz , diye sorar. RK yönteminde, zaman içinde yüksek numaralı hastalarda , hızlı bir şekilde numaraların geri gelmesi ve bu kornea üzerindeki çiziklere bağlı gece görüşte bozulma problemleri gibi yan etkiler sebebiyle bu teknoloji yerine bilim adamları başka arayışlara giriştiler.

SMİLE BLOG

80’li yıllar sonrasında bilim adamlarının yoğun çalışmaları sonucunda Excimer Lazer cihazlarının geliştirilmesi ile , PRK yöntemi , RK ‘nın yerini aldı. PRK (Fotorefraktif keratotomi ) , korneanın lazer ile düzleştirilmesi esasına dayanır. ABD’de 1995 yılında FDA onayı almıştır. PRK yöntemini hala ve daha yüzeyde çalışıldığı için yüksek numaralarda ,numaranın geri gelme ihtimali daha yüksek, kullanabiliyoruz ama daha ağrılı ve korneanın yüzeyinde haze/leke ) bırakma ihtimali daha yüksek bir teknik.

GENÇLİK AŞISI

gençlik aşısı1

HER YÜZDE GENÇLİK AŞISI H-100 AŞISI;

Cilt gençleştirme kokteyli olarak kullandığımız mezoterapik ürünlerin yenilerinden.
İçeriğindeki mannitol H-100 aşısını diğer cilt gençleştirme kokteyllerinden farklı kılıyor.
Nemini yitirmiş ve buna bağlı olarak ta gevşemiş, sarkmış ve kırışmış ciltlerde etkili tedavi seçeneği H-100 aşısı .
En çok da yüz, boyun , gıdı , dekolte ve el üzerinde ciltte elastikiyet azalması , gevşeme ve kırışıklıklar zamana karşı olan yarışımızda bizi ele veriyor.

Sağlıklı saçlar için hangi besinleri tüketmeliyiz

Yumurta ; biotin, demir, omega-6, çinko ve protein zenginidir. Yumurta saçların uzaması ve biotinin saçtaki keratinin oluşumunu desteklemesi sebebiyle saçların sağlıklı görünmesini sağlar. Bol demir içeren Ispanak ta saç sağlığımız için çok önemli. Demir saç köklerinin beslenmesinde çok önemlidir .Ayrıca ıspanağın içerdiği A vitamini ve C vitamini saçın yağ metabolizması ve kollajen yapımı için çok önemlidir . Badem; E vitamini ve biotin'den zengindir, saçlı derinin beslenmesi ve keratinin yapısının desteklenmesi açısından önemlidir.

PRP ile daha sağlıklı saçlar

Saç dökülmesinde hormonel ve genetik faktörlerin yanı sıra kıl kökünü besleyen kılcal damarların da tıkanması sebeplerden biridir. PRP hem saç köklerini onarır hem de muhteva ettiği büyüme faktörleri ile yeni kılcal damar oluşumunu destekleyerek var olan köklerin daha iyi beslenmesini sağlar . Böylece saçların dökülmesini önlemenin yanı sıra güçlenmesini de sağlar. Ayrıca saç ekilen hastalara uygulanan PRP sayesinde yeni ekilen saç köklerinin dokuya tutunmasını da arttırır.

Cildimizin daha genç görünmesi için ne yapmalıyız

Kan hücrelerimizden olan Trombositler, vücudumuzun tamir hücreleridirler.

PRP , trombositten zengin plazmadır.

Cilt altına enjekte edilmesinin yanı sıra dermapen ve radyofrekans ile kombine edildiğinde tek seansta bile çok iyi sonuç alınır.

15 günde bir 3 seans uygulama ve yılda bir kür öneriyoruz.

PRP gençlik aşısı ile genç kalmak ve dinç yaş almak , sağlıklı olmak ve fit görünmek için doktorunuzdan hemen randevu alın .

Kırışıklıklarınızın azaldığı , daha gergin ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmamız sizin elinizde.

Katarakt ameliyatı ile uzak ve yakın görme

İntraokuler lens dediğimiz katarakt ameliyatı sırasında göz içine yerleştirdiğimiz mercekler ile gözlüksüz bir yaşama merhaba derken , katarakta bağlı az görme ve kalitesiz görmekten dolayı da tedavi olmuş oluruz .

Önceleri katarakt sonrası göze inen perdeyi açmak için ameliyat yapılırken , sonrası sadece uzağı düzeltebilen göz içi mercekleri varken günümüzde ise uzak, orta, yakın ve aynı zamanda astigmat gibi kırma kusurları da katarakt ameliyatı sırasında uygulanan göz içi mercekleri ile düzeltilebilmektedır. Katarakt ameliyatının tedavisinin yanı sıra uzak, orta, yakın ve hatta astigmat gibi kırma kusurlarının düzeltilmesi teknolojinin insanlığa bir hizmeti .

Çocuklarda göz muayenesi sıklığı

Göz tembelliğinin erken yakalanması ve tedavi yaşının 10 yaşla sınırlı olması sebebiyle çocuklarda 4 yaşından itibaren yılda bir göz muayenesi mutlak önerilir . Ayrıca kırma kusurları dediğimiz miyop , hipermetrop ve astigmatın da erken tanısının konması çocuğun gelişimi ve okul başarısı açısından da önemlidir .