Blog Sayfa 3

Modern Tıbbın Tamamlayıcı Tıp ile bütünleşmesi

GÜNÜMÜZDE MODERN TIBBIN TAMAMLAYICI TIP İLE BÜTÜNLEŞMESİNİN ÖNEMİ VE ESTETİK TIBBA İLGİNİN ARTMASI BİZ HEKİMLERİN BU GELİŞMELERE KARŞI DEĞİŞEN KLİNİK YAKLAŞIMLARI…

Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler, tanı yöntemlerinin ve yapılan cerrahilerin gelişen cihaz teknolojisi ile desteklenmesine olanak sağlamıştır. Özellikle cihaz teknolojilerindeki gelişmelerden en çok fayda gören branşlardan biri olan Göz Branşındaki teknolojik gelişmeler Göz hastalıkları tanı, tedavi ve cerrahilerinde bir çığır açmıştır. Biz göz hekimleri için Göz Tanı, tedavi ve cerrahilerinde Teknolojik yeniliklerin Medikal ve Cerrahi başarıya desteği yadsınamaz bir gerçek.

Ancak Modern tıbbın hızla gelişmesi ve her branşın kendi içinde bile branşlaşması, spesifikleşmesi önceleri iyi gibi gözükse de bu durumun son zamanlarda biz hekimlerin hastalarımıza Bütünsel Bakış açısından yaklaşmayı unutturduğu gerçeğini ortaya koymuş ve artık bir çok platformda konuşulur hale gelmiştir.

Ben bir göz hekimi olarak teknolojik tüm yeniliklerden faydalanmama rağmen Modern Tıbbı, Fonksiyonel tıp, Tamamlayıcı Tıp ve Genetik Tıbbı bütünleştirdiğimde ve hastama Bütüncül bir bakış açısı ile yaklaştığımda hastalıkları erken tanıma, önleme açısından elimizin ne kadar da güçlendiğini görüyorum.

ReLEX- SMILE LAZER teknolojisi

156559775c-bd14-4b22-bb9c-d380d476d6aestep220180308_162439-1-1

GÖZ LAZER TEDAVİLERİNDE EN SON TEKNOLOJİ, 3. Nesil ReLEx SMILE LAZER teknolojisidir

En son Teknoloji olan ReLEX SMİLE yönteminde, Excimer Lazer teknolojisi kullanılmaktadır. ReLEX-SMİLE teknolojisi sadece femtosecond lazer teknolojisi ile yapılmaktadır.

Diyabet (şeker hastalığı) görme bozukluğuna neden olabilir.

retina

Diyabet (şeker hastalığı) görme bozukluğuna neden olabilir.
Diyabette görme sorunları gelip geçici görme bozukluklarından, çift görmeye, kalıcı görme kaybına kadar uzanabiliyor.
Geçici görme bozuklukları kan şekerindeki dalgalanmalara bağlıdır. Gözün kırıcılığındaki bu değişiklikleri kişi gözlük numarasındaki değişiklikler olarak düşünür.

Diyabet ve Spor

diyabet ve spor

Hareketsiz yaşam tarzı günümüz toplum yaşantımızın kaçınılmaz sonucu olarak beraberinde getirdiği hastalıklar ile birlikte karşımıza çıkıyor. Hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde tıbbı tedavi ve tıbbı beslenmenin yanında tıbbı egzersiz sözcüğüde yerini almaya başladı.

SPORUN SAĞLIKTAKİ ÖNEMİ

Spor sağlığımızın değerini önemini anlamamıza yardımcı olur ve kişiyi dinç ve zinde tutar, fiziksel performansı geliştirir dolayısıyla yaşam kalitemizi arttırmamıza yardımcı olur.
Maksimum oksijen kapasitemizi arttırır, kalp rahatsızlığı riskini azaltır, yüksek tansiyonu olanların tansiyonunu kontrol altında tutmalarına yardımcı olur ve yüksek tansiyon riskini azaltır. Kandaki Triglycerid seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

Yani sağlık için spor yapın....

Bağışıklık sistemimiz için Schüssler tuzları

Sonbahar kürü,

Islak, soğuk, rüzgarlı olan sonbahar ve kış aylarında kolay hastalanabiliriz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirip hastalıklardan korunmak için Schüssler tuzlarından faydalanabiliriz. Schüssler tuzları tuzla alakası olmayan birer mineraldir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz için sonbahar kürümüzden faydalanabilirsiniz.

KATARAKT VE BESLENME;

Kataraktların önlenip önlenemeyeceği konusunda önemli tartışmalar olmasına rağmen, bazı çalışmalar bazı besin maddelerinin ve besin takviyelerinin katarakt riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.

E vitamini ve gıda ve takviyelerden elde edilen karotenoid ve luteinve zeaksantinlerin yüksek dozda takviye ile alınmasının katarakt riskinin önemli ölçüde azalmasıyla ilişkili olduğu bulunmuştur.

E vitamini , ayçiçeği tohumu, badem ve ıspanak bulunur. Lutein ve zeaksantinin , ıspanak, lahana ve diğer yeşil, yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.

Diğer çalışmalar, C vitamini gibi antioksidan vitaminler ve omega-3 yağ asitleri içeren gıdaların katarakt riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Katarakt riskinizi azaltmak için atabileceğiniz bir diğer adım , açık havadayken güneşin UV ışınlarının yüzde 100'ünü engelleyen koruyucu güneş gözlüğü takmaktır.

KATARAKT VE DİYETİNİZ

saglikli-beslenme

Daha fazla yeşillik ve daha az et yemek katarakt başlangıcı geciktirmeye yardımcı olur mu?

Yapılan çalışmalar Katarakt riski ve diyet tipi arasında güçlü korelasyonlar olduğunu gösterdi. Risk, yüksek et yiyenler için daha yüksek iken : ılımlı et yiyenler, düşük et yiyenler, sadece balık yiyenler, vejeteryanlar ve veganlar için git gide daha azalmakta idi. Veganlar için risk yüksek et yiyenler için yaklaşık yüzde 40 daha düşüktü.Belki de daha düşük riskin nedeni, daha az et yerseniz muhtemelen daha fazla sebze yemenizdir. Ve belki de bu sebzeler katarakt riskini azaltan sebeplerdir.

Ayrıca vejeteryanlar ve vejeteryanlar, sigara, aşırı güneşe maruz kalma ve diyabet gibi katarakt riski artırıcılardan kaçınarak sağlıklı yaşam tarzlarına öncülük etme eğiliminde olabilirler. Yeterince uzun yaşarsanız kataraktların kaçınılmaz olduğu doğru olabilir, ancak sağlıklı yaşamak onları uzun bir süre boyunca erteleyebilir.

Kataraktların Nedenleri Nelerdir?

Göz merceğimiz , lensimiz gözün üzerine düşen ışığı odaklayarak, retinanın üzerine düşürerek net görmemizi sağlar. Ayrıca, gözün odak noktasını ayarlayarak, hem yakın hem de uzaktaki şeyleri net bir şekilde görmemizi sağlar .

Lensin yapısında su ve protein vardır. Yaşlandıkça, protein bozulmaya başlar ve kataraktın başlangıcı böyledir.

Göz merceğinin neden yaşlandıkça değiştiğini ve katarakt oluşturduğunu bilmiyoruz. Ancak dünya çapındaki araştırmacılar, kataraktlara neden olabilecek veya katarakt gelişmesi ile ilişkili olabilecek faktörleri tanımladılar. Gelişen yaşın yanı sıra, katarakt risk faktörleri şunlardır:

Kataraktın Sebepleri;

  • Kataraktın en sık sebebi yaşlanmadır
  • Güneş ışığından ve diğer kaynaklardan ultraviyole radyasyon

  • Diyabet

  • Hipertansiyon

  • şişmanlık

  • Sigara içmek

  • Kortikosteroid ilaçların uzun süreli kullanımı

  • Kolesterolü düşürmek için kullanılan statin ilaçları

  • Göz yaralanmaları , travmalar

  • Daha önce geçirilmiş göz ameliyatları

  • Hormon değişim terapisi

  • Yüksek dozda alkol tüketimi

  • Yüksek miyopi

  • Aile öyküsü

Katarakt, oluşumunun bir teorisi de insan lensindeki oksidatif değişikliklerin katarakta sebep olmasıdır. Oksidatif değişiklikleri engellemenin yolu da antioksidanlardan zengin meyve ve sebze ile beslenmedir ve bu teoriler yapılan çalışmalar ile uyumludur.

Kataraktın Tedavisi Cerrahidir.

Katarakt cerrahisi , görmeyi düzeltmede çok başarılıdır.

Katarakt cerrahisi olan 10 kişiden dokuzu, 20/20 ve 20/40 arasında bir yerde çok iyi bir görüş kazanır.

Ameliyat sırasında, kataraktlı lensi çıkartılarak ve miyadı ömür boyu olan ömür boyu şeffaf bir intraoküler lensler (IOL) göz içine yerleştirilir.

Katarakt cerrahisi sonrası daha iyi görme için getirmek için sürekli olarak yeni IOL'ler geliştirilmektedir. IOL’ler ilk zamanlarda sadece uzak görmeyi düzeltirken , günümüzde tüm mesafelerde uzak , orta ve yakın görmeyi de tek IOL üzerinde düzeltebilmek mümkündür,

Bir başka yeni tip IOL, hem ultraviyole hem de bloke eder , böylece katarakt cerrahisi ile gözün retina kısmı korunur ve Sarı Nokta Hastalığı gelişmesi önlenebilir.

KİRPİK DİBİ İLTİHABI BLEFARİT

Blefarit Nedir?

Blefarit, kirpik diplerindeki göz kapağı kenarının iltihaplanmasıdır. Çok yaygın görülür ve tedavi edilebilir.

Blefaritin nedenleri:

  • Göz kapağının Bakteriyel enfeksiyonu

  • Göz kapağının Fungal enfeksiyonu

  • Göz kapağının paraziter tutulumu (Demodex kirpik akarları)

  • Kirpik diplerindeki Meibomian bezi disfonksiyonu

Blefarit başarılı bir şekilde tedavi edilene kadar kontakt lenBlefaritin en yaygın klinik bulguları ; kirpik diplerinde pullanma , kirpik diplerinde kaşıntı, kirpik diplerinde ve gözlerde kızarıklık , yanma ,batma, yabancı cisim hissi , gözlerde tahriş ve sulanma bulguları vardır.ve kuru göz bulguları vardır.

Blefaritin şiddetine bağlı olarak, bu bulguların hepsi ya da bir kısmı hastada görülebilir ,bulgular hasatda sabit ya da alevlenme şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda, blefarit ayrıca kirpikdökülmesine de sebep olur.

Blefarit, kontak lens rahatsızlığının yaygın bir sebebidir ve birçok kişinin kontak takmaktan vazgeçmesine neden olur .Blefarit başarılı bir şekilde tedavi edilene kadar kontakt lenBlefaritin en yaygın klinik bulguları ; kirpik diplerinde pullanma , kirpik diplerinde kaşıntı, kirpik diplerinde ve gözlerde kızarıklık , yanma ,batma, yabancı cisim hissi , gözlerde tahriş ve sulanma bulguları ve kuru göz bulguları var.

Göz kapağı iltihaplanması olduğunda lenslerinize yapışan bakteriler potansiyel olarak daha ciddi göz hastalıklarına neden olabilir.

Blefaritiniz başarılı bir şekilde tedavi edildikten sonra tercihinize göre kontakt lens takmaya devam edebilirsiniz.. Günlük lensler blefarit ile ilgili problemlerde daha düşük risk taşır.

1518339229-8iqk_coverblefarit



Yediklerimiz mideyi değil hücreleri beslemeli

Dr. Ayşegül Çoruhlu, 'Sağlıklı Yaşam Sohbetleri' kapsamında, Talya Tıp Merkezi'nin konuğu oldu. Talya Tıp Merkezi kurucuları Op. Dr. Mehmet Abay ve Op. Dr. Mehtap Abay'ın ev sahipliğinde gerçekleşen seminerde, 'Alkali Diyet', 'Tokuz Ama Açız', 'Kuantum Beslenme' kitaplarının yazarı Dr. Ayşegül Çoruhlu, tüm diyet önerilerinin eksik bıraktığı parçayı yerine koyan bilgileri Talya Tıp Merkezi hastaları, eczacılar, aile hekimleri ve sektör profesyonelleri ile paylaştı.

b3d16fda-4af7-40bf-a586-2f4422a3adc1

teknolojik bağımlılık ve sağlığımıza etkileri

1-7 Mart Yeşilay haftasında bağımlılığın zararları anlatılarak insanların özellikle gençlerin bağımlı olmalarının önlenmesi, bağımlı bireylerin de sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılmaları yönünde aktiviteler düzenlenir. Geçmiş dönemde Yeşilay; alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı, madde bağımlılığı ve kumar bağımlılığı ile ilgilenirken artık teknolojik çağın sorunu olan ve heryaştan bireyi etkileyen Teknolojik Bağımlılığı da Yeşilay'ın kapsamındadır.

''Yeşilaycı olmak için bir sebebim var'' sloganını çok seviyorum . Hepimizin Yeşilaycı olmak için bir sebebi var. Sonuçta bağımlılık ne olursa olsun , toplumu ve aileyi etkileyen bir durum. Bağımlı bireylerde aile bağları giderek kopar, yalnız ve aciz kalırlar. Bu durum toplumda verimli insan sayısını da etkiler. Sağlıklı bireyler, sağlıklı toplumu oluştururlar. Sağlıklı toplum, sağlıklı ülke ve refahlık . Bu hepimizin isteyeceği bir durum .

Teknolojinin hızla gelişmesi bilgisayar ve internet sonrası ve tüm bunların artık her an cebimizde cep telefonlarımızda olması bir mucize ve kolaylık . Her şeyden anında haberdar olma, bilgiye kolayca ulaşma , her şey hakkında kısa sürede bilgi alma ve kıyaslama , özellikle her an cep telefonumuzdan alış veriş yapabilme , uçak , otobüs bileti alabilme , her türlü banka işlemlerimizi, ödemelerimizi yapabilmemiz . İstediğiniz filmi izleme, istediğiniz kitabı okuyabilme ..Yaşasın yaşamımız ne kadar kolaylaşmış. Üstelik bir de yıllardır görmediğimiz arkadaşlarımız hatta akrabalarımıza sosyal medya üzerinden kavuşmak.Sosyal medya üzerinden doğum günü kutlamalarımızı , düğünlerimizi , acılarımızı paylaşmak da ayrı bir kazanım bizler için. Artık acı tatlı günlerimizde bir araya gelmeden de duygularımızı paylaşabiliyoruz. Mailler artık kurumsal yazışmalar için , Whatsup harika bir şey her an interaktif yazışıp , birbirimize bağlanabildiğimiz bir mecra. Hele bir de cep telefonlarına yüklenen oyunlar yok mu? genci, yaşlısı ellerinde telefon oyun oynuyor. Bizim çocukluğumuzdaki gibi koca bir gün bir çok oyun oynayıp,canımız sıkılır , bir türlü gün bitmezken ... Şimdi sıkılmak nerede , sıkılmaya vakit yok.

İşte bu sıkılmaya vakit yok ..Teknolojik bağımlılık burada başlıyor. Özellikle 2-3 yaşındaki bebeklerin eline ağlamasınlar, oyalansınlar diye cep telefonları , ipadler veriliyor. Gerçekten bilgisayarın cep telefonunun başında iken zaman su gibi akıp gidiyor. Bizim çocukken ayrılmak istemediğimiz ve hep elimizde gezdirip , birlikte yattığımız bebeklerimiz gibi. Bu devirde çocuklar cep telefonları ve ipad'ler ile dost oluyorlar. Çizgi filmlerini buradan izliyorlar, biraz büyüyünce oyunlar ekleniyor. Onlar için onları eğlendiren çok iyi bir dost ama her anlamda sağlıklarını, ruhsal dünyalarını , duygusal ve zeka gelişimlerini tehdit eden bir dost. Bu ayırımı küçücük çocuklar yapabilir mi? acaba. Cep telefonu kullanabildiği için çocuğunu zeki görmek. Bazı anne babalarda cep telefonu ile çocuklarına her an ulaşabildiklerini ve takip edebildiklerini söylüyorlar. Ama tehlikenin farkına varınca çok geç olabilir , bundan sonrası bağımlılıkla mücadele ve bir aile ve toplumsal bir sorun.

Bir çok ebeveyn bu konuda çocuklarını teknolojik bağımlılıktan korumak için çok çaba sarfediyorlar.Ama nereye kadar , artık bu durum toplumsal bir durum , çocuğunun arkadaşlarının neredeyse tamamı sınırsız bu teknolojiyi kullanırken , geri kaldıklarını düşünüp mutsuz oluyorlar, o zaman aileleri doğru mu yapıyoruz diye düşünüyor. Ne yazık ki çoğunluk böyle davranınca doğrusu buymuş gibi bir algı var. Şimdiden de teknolojik bağımlılıktan konuşuyorsak, ilerde teknolojik bağımlılığın topluma hem sağlık hem de sosyal zararlarını ve nasıl karşı koyamadığımızı konuşucaz gibi görünüyor.

Bir göz hekimi olarak çocuklarını bana muayeneye getiren anne babalardan en çok duyduğum şikayet cep telefonunun başından ayrılmıyor, bizi dinlemiyor , bir de siz uyarsanız , gözleri bozuldu serzenişleri oluyor. Bir göz hekimi olarak dijital ekranların göz sağlığı üzerine olumsuz etkilerinden bahsedicek olursak en fazla çok küçük yaşlardaki çocuklarda bile ''kuru göz'' vakalarına rastlamamız sonuçta çocuk bağımlılığından vazgeçmeyeceğine göre bizi hekimolarak tehdit eden kuru göz hastalığının kronikleşmesi.Kuru göz bir enflamasyondur, gözlerde yanma , batma , gözleri açamama, göz kapaklarını kırpıştırma gibi belirtileri vardır. Ve en çok da bu sebeple anne babalar çocuklarını muayeneye getiriyorlar.Kuru göz aynı zamanda enfeksiyonlara da yatkındır. Gözün ön yüzeyinde kornea da kuruluktan şeffaflığını yitirir ve görme bozulur. Ayrıca küçük objeleri takip etmek miyopiyi tetikler.Ama daha önemli sorun küçük yaşlardan itibaren çocukların dijital ekranlardan aldığı elektromanyetik dalgalar yani radyasyon. Küçük yaşlarda çocuklarımızı kanser gibi hastalıklara maruz bırakıyoruz , hele bir de genetik yatkınlık varsa . Özellikle gece çocukların yatak odalarında asla bilgisayar ve cep telefonlarının bulunmaması gerekiyor. Dijital ekranlardan yansıyan ışın beyinde Melatonin salınımını engeller ve bu durumda sağlıklı bir uyku mümkün değildir. Dolayısı artık bir uyku sonrası ve ekranların çocukların beynini tek düzeyleştirmesi çocuğun duygusal ve zeka gelişimini olumsuz etkiler. Algıda azalma, öğrenme güçlüğü ,insanlarla iletişim güçlüğü , sanal dünyada yalnızlık çocuğun eğitim ve iş hayatında onu bekleyen sorunlar.