Keratokonus:Gözün en ön kısmında yer alan saydam tabaka olan korneanın, ilerleyici incelme ve sivrileşmeye giden, sebebi bilinmeyen bir hastalığıdır. Toplumda görülme sıklığı 1 / 2000'dir. Genetik yatkınlığın yanında özellikle çocukluk çağında vernal konjuktiviti yani bahar nezlesi geçiren ve gözünü ovuşturarak kaşıyan çocuklarda keratokonus görülme sıklığı fazladır.
Gizli Keratokonus (Form Fruste Keratokonus)
Gizli Keratokonus bulunan hastalarda;
Gizli keratokonusu olan hastaların durumu genellikle göz tembelliği olarak değerlendirilebilir ve klinik olarak yanıltıcı olabilirler. Ancak korneal topografi tetkiki tanıya yardımcı olabilir. Bazı keratokonuslu olgularda korneal dikleşme, kornea transplantasyonu (nakli) gerektirecek kadar hızlı seyredebilir. Keratokonus genellikle ergenlik döneminde başlayarak 20 – 40 yaşlar arasında ilerleme gösterir. 40 yaşından sonra çoğu olguda durağanlık gösterir.
Keratokonus sebepleri nelerdir?
Keratokonus nasıl tedavi edilir ?
Keratokonus hastalığının tedavisindeki amacımız ,keratokonusu durdurma ve hastamızın görme keskinliğini artırmaya yöneliktir.
Keratokonus; tedavisinin , hastalığın aşamasına bağlı olan farklı tedavi şekilleri vardır.Keratokonus hastalığında göz çizdirme yani Excimer Lazer önerilmemektedir ve kontrendikedir.*ANCAK YENİ BİR GELİŞME OLARAK GÖZLÜK VE KONTAKT LENS KULLANAMAYAN KERATOKONUSLU HASTALARDA CCL TEDAVİSİNE İLAVETEN KORNEAL TOPOGRAFİ EŞLİĞİNDE LAZER TEDAVİSİ İLE GÖRME ARTIŞI SAĞLANABİLMEKTEDİR.
Kontakt Lens uygulaması :
Keratokonusta yarı sert tipte kontakt lens ile iyi bir görme elde edilebilir. Ancak hastanın kontakt lens kullanmaya istekli ve bulunduğu ortamın hijyenik koşullarının uygun olması gerekir. Bu şartlar altında kornea – kontakt lens uyumu sağlanırsa hasta uzun yıllar boyunca bu şekilde hayatını sürdürür.
Kornea içi halka tedavisi :
Kontakt lens kullanamayan ya da gözüne kontakt lens uymayan hastalarda ve keratokonusun ileri döneminde değilseler kornea içi halka uygulaması iyi bir alternatiftir.
UV Crosslinking tedavisi :
Keratokonus hastalığını durdurmaya yönelik bir tedavidir. UV -Cross Linking tedavisinde korneaya Riboflavin damlatıldıktan sonra göze UV-A ışını uygulayarak korneal kollajen bağların sıkılaşarak kornea stabil hale getirilir.
Kornea Nakli (Keratoplasti) :
Keratokonus hastalığının son döneminde başvurulan tedavi yöntemi kornea nakli yani keratoplastidir. Keratoplasti; Halk arasında göz nakli olarak da bilinen, ama esas olarak gözün yalnızca çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan en ön saydam tabakasının sağlıklı doku ile değiştirildiği cerrahi bir işlemdir.
Göz bölümüne geri dönmek için tıklayınız .